Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Компанија "Новости" на путу потпуног опоравка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2014.

Аутор: Ратко Дмитровић Извор: Вечерње новости

Компанија "Новости" на путу потпуног опоравка

Новости данас обележавају 61. рођендан.

 

У животу човека 61. рођендан је улазак у озбиљне године, кад тело све чешће и све снажније опомиње мозак на неке вечне законе хемије и физике. У животу дневног листа важе други закони и друга правила; нама у дневној штампи године намећу обавезу да будемо све млађи, да се прилагођавамо околностима, мењамо у мери која гарантује препознатљивост и одржавање традиције, уз истовремено минимално наношење шминке.

Читаоци

Папир, лист, био он дневног, недељног периодичног карактера, а у форми медија, информисања, кроз године почиње да жути и на крају се претвори у бледу флеку, нестане. „Вечерње новости“ су одбиле да пожуте и успеле да не пожуте.

Онај ко очекује да сазна због чега естрадна звезда (име познато редакцији и свима) не носи доњи веш; ко је повећао груди за цела три броја; чија нова лимузина има кожна седишта у црвеној боји, тај не купује „Вечерње новости“.

Ми се тиме не бавимо, нити нас то интересује. Али, интересује нас и то читаоци „Вечерњих новости“ свакога дана налазе на овим страницама какво месо једемо, колика је откупна цена пшенице, шта ново спрема нобеловац Марио Варгас Љоса, због чега су поскупела јаја, да ли ће цена струје остати иста, шта о Србији мисли Пласидо Доминго, како живи породица Никитовић, с осморо деце, због чега још увек нема асфалтног пута до Горњих Побрђана, хоће ли Срби на Косову коначно добити Заједницу српских општина...

Хоће ли „Вечерње новости“ преживети под страшним, из дана у дан све већим притиском електронских медија, у судару с разгаћеним темама све агресивнијих таблоида, чија је продајна цена у висини цене једног мало крупнијег јајета на београдским пијацама?

Време и оно што се догађало у „Новостима“ и са „Новостима“ за последњих 18 месеци говори да хоће.

Пре годину и по дана, кад сам дошао на чело „Новости“, ситуација је била готово безнадежна: вишегодишње негативно пословање, једанаест милиона евра дуга, без резерви папира, без дневне ликвидности, с десетинама судских процеса које су „Новости“ редом губиле, с најмање 120 запослених вишка, с бројним издањима од којих је само дневни лист „Вечерње новости“ стварао профит; сва друга издања бележила су губитке, с десетинама хиљада непродатих књига у магацинима...

Само хонорарним сарадницима Компанија „Новости“ дуговала је у том тренутку 25 милиона динара. Мој први потез на месту генералног директора Компаније „Новости“, само три дана од доласка, био је понижавајући; отишао сам да молим генералног директора једне београдске фирме да позајми „Новостима“ 25 милиона динара, за плате.

На рачуну није било ни динара, менице су нам висиле изнад главе као оштрице гиљотине, натоварени камиони с папиром чекали су да подмиримо старе дугове... „Новостима“ нико није давао ни три месеца живота. А ево нас... живи и здрави, на путу потпуног опоравка.

Зарада

Већ у другој половини 2013. године почели смо да смањујемо трошкове, кроз потпуно измењену филозофију пословања: Може да се дели само оно што се заради. Истовремено, ваља имати на уму да је производња дневних новина један од најсложенијих послова уопште.

Дневне новине су најкраткотрајнији производ на свету; јогурт траје три пута дуже од дневних новина; што продамо од шест ујутро до четири по подне, то нам је. Од тога и од маркетинга живе „Вечерње новости“. Без динара дотација, помоћи, специфичних погодности у пословању.

Ново руководство Компаније „Новости“ преузело је ову медијску кућу 16. маја 2013. године. У првих шест месеци те године губитак „Новости“ био је 70 милиона динара. Само шест месеци касније, уместо додатних 70 милиона, као што се реално могло очекивати, губитак је смањен за 30 милиона.

Умањење негативног тренда у пословању уследило је као последица предузетих мера, почев од штедње на свим нивоима и крајње рационализације у вођењу Компаније. Такав курс настављен је у овој 2014. години кад смо прешли у позитивно пословање. У првих девет месеци остварена је добит већа од 67 милиона динара што кумулативно с губитком из 2013. године значи побољшање пословања у висини 167 милиона динара.

Тираж

Шта смо урадили? Смањене су плате, рационализована потрошња папира, умањене набавне цене ротопапира, смањени трошкови штампања редовних додатака уз истовремено подизање њиховог квалитета, битно срезани трошкови промоције и пропаганде наших издања, рационализован издавачки сектор, смањени су трошкови транспорта... уз измирење свих текућих обавеза и дела старог дуга.

Подигнута је и продајна цена „Вечерњих новости“, другачије се није могло, овакав лист у најближем окружењу кошта двадесет до стотину динара више. Дневни листови у Србији најјефтинији су у Европи а вероватно и у целом свету.

Повећање цене „Вечерњих новости“ није умањило продају, тако да смо тиражно и даље у врху. Ваљда је то најбоља оцена квалитета листа.

Сајт „Вечерњих новости“, у времену колико с мојим најближим сарадницима водим овај пословномедијски систем, доживео је велике графичке, садржајне и концепцијске промене.

Резултат је повећање броја дневних посета за 150 одсто, тако да смо данас у самом врху српских и регионалних информативних сајтова и портала. И то се, наравно, одражава на позитивно финансијско пословање. Све ово урађено је без отпуштања радника; нико у Компанији „Новости“ није остао без посла, нико није проглашен технолошким вишком, ниједно издање није заустављено, а плате запосленима стижу на време као и сва измирења обавеза према држави за порезе и доприносе.

Два велика стара дуга, онај према Штампарији „Борба“, и обавеза по основи неподмирених пореза и доприноса из 2009. године, решиће се, убеђени смо, на начин који ће задовољити правду, економску логику пословања и интересе државе Србије.

На том плану водимо интензивне разговоре с Владом Србије у којима смо понудили начин решавања проблема који ће значити заштиту интереса и државе и Компаније „Новости“.

Планови

У судском поступку с нашим пословним партнером Штампаријом „Борба“, насталом подношењем њихове тужбе за стари дуг (верујемо и да ће се коначно расветлити чудне околности настанка тог дуга) и наше противтужбе за неостварену и ненаплаћену добит по основи заједничког улагања у штампарске машине (4,5 милиона евра), на добром смо путу да заштитимо интересе и позицију Компаније „Новости“ а да истовремено Штампарији „Борба“ не нанесемо штету у наставку заједничког посла.

У току је израда бизнис плана Компаније „Новости“ за 2015. годину који ће, у то сам убеђен, додатно оснажити нашу пословну стратегију и тржишну позицију „Вечерњих новости“ као дневног листа и свих осталих дневних и периодич них издања Компаније.

Вама, који сваки дан почињете с „Новостима“, у име оних који тај лист праве, желим миран, дуг и здрав живот. За следећи рођендан бићемо још бољи. Видимо се сутра.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси