Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да ми нису одузели пертле обесио бих се
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2014.

Аутор: Анђела Миливојевић Извор: Блиц

Исповест приведених за ширење панике на интернету током поплава

Да ми нису одузели пертле обесио бих се

АНЂЕЛА МИЛИВОЈЕВИЋ (ЦИНС) БЕОГРАД: У београдској полицији 15 људи је приведено или саслушано пошто су осумњичени за ширење панике на интернету у време мајских поплава. Однос према њима био је, кажу, као да су државни непријатељи.

Подаци које је Центру за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) доставила Полицијска управа Београда показују да је број приведених због коментара на друштвеним мрежама вишеструко већи од три случаја која су била позната јавности.

По налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду против девет особа поднета је кривична пријава због сумње да су “изазивали панику и неред”, за шта могу да добију од шест месеци до пет година затвора.

Тројица осумњичених су већ провела по десетак дана у притвору. Тужилаштво за високотехнолошки криминал није имало времена да одговори на питања ЦИНСа по ком критеријуму су ови људи процесуирани, када су хиљаде грађана и многи медији на сличан начин коментарисали трагедију у Обреновцу, као и какву су то панику они изазвали.

Коста Магду са Чукарице тада је осумњичен да је на Фејсбуку, како наводи тужилаштво у кривичној пријави, “објавио да у Обреновцу, као последице поплава, плутају хиљаде тела, чиме је покушао да изазове панику код осталих корисника”. Магду је на Фејсбук профилу пријатеља тада написао: “Пинк да се стиди. Преносе оног лажова који тврди да има 12 жртава у Обреновцу. Јуче касно поподне сам се чуо са колегом са факса који ми је рекао да у Обреновцу плутају хиљаде тела, пошто се чамцем извукао са породицом... Јутрос добијем исту информацију од још једног пријатеља... ти људи се нису подавили већ су спржени од струјног удара. Сирене су се касно огласиле, а вода је већ продрла у град”.

У притвор сам одведен са 75 килограма. После два дана у оном подруму, где сам морао да молим за воду, спао сам на 69 килограма. Да ми нису одузели пертле, обесио бих се каже Магду за ЦИНС.

Након два дана у полицијској станици заменик јавног тужиоца Ратко Марковић тражио је да се Магду одреди притвор од 30 дана због опасности да ће “у кратком временском периоду поновити кривично дело”, а судија Вишег суда Драгољуб Здравковић је тај предлог прихватио. Магду су преместили у Централни затвор. Опходили су се према мени као да сам нешто најгоре на свету, државни непријатељ број један каже Магду.

Ивица Младеновић из Сремчице нашао се у притвору због коментара: “Прекјуче нађено 250, синоћ 98 још, неће влада да шири панику”. Кога сам ја то успаничио, где је та силна паника коју сам изазвао пита се и сада Младеновић. Иста судбина задесила је Павла Пешића (18) из Барича, код Обреновца, који је 18. маја на Фејсбуку написао: “Само у првом дану је било преко 300 људи, сада је то много већи број, нажалост”.

Јелена Маћић: Износила сам своје мишљење

И шминкерка Јелена Маћић приведена је 21. маја на информативни разговор. После саслушања у полицији она је изјавила да је само износила своје мишљење о актуелној ситуацији у земљи. На свом профилу је написала: “Овде сам писала искључиво своје мисли и импресије! Никакви субверзивни елементи учествовали у томе нису, само потресени људи“.

Приводили и у Шапцу и Трстенику

Полиција је и у другим деловима земље у време поплава приводила грађане. Уредник портала Рума Ненад Томић саслушан је јер је 16. маја објавио вест “Попустила брана на Борковцу”. Исто се догодило и Александру Кандићу из Трстеника јер је критиковао Штаб за ванредне ситуације.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

15.10.

2014.

živi kao kao cvet u pustinji [нерегистровани] у 13:52

MA NIJE VALJDA

Bože,ko bi rekao da će ta " eminencija istraživačkog novinarstva" čuvenog CINS-a toliko "obajatiti" i pored tolikh ovodnevnih ekskluzivnih tema iz zemlje Srbije.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси