Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Крше се новинарски кодекси"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2014.

Извор: Бета, Б92

"Крше се новинарски кодекси"

Иако су медији пуни примера драстичних кршења новинарских кодекса и етичких и моралних норми такви случајеви ретко долазе до комисије за жалбе Савета за штампу.

На конференцији за новинаре Савета за штампу, чланица Комисије за жалбе Тамара Скроза је рекла да је то тело у протеклом периоду разматрало 23 жалбе, што је мање или више уобичајен прилив али да су ти случајеви "обичне лимунаде" у односу на оно што се дешавало у јавности.

"У медијима се крше не само законске и професионалне норме и кодекси већ и елементарно кућно васпитање", рекла је Скроза али и поновила да такви случајеви ретко стижу до комисије.

Она је као пример навела понашање једног дела медија у случају отмице и убиства девојчице Тијане Јурић, који су детаљно описивали на који начин је она мучена и убијена, који су прогањали и породицу осумњиченог за убиство, уцењивали оца девојчице и наговештавали да ће осумњиченог за убиство у затвору силовати за казну остали затвореници.

Тамара Скроза је навела да се често дешава и да се поједини новинари приликом обрадјивања неке теме не постављају објективно већ у посао улазе са чврсто усвојеним ставовима и од саговорника захтевају да својим изјавама само потврди оно што они желе да кажу.

Као примере таквог понашања новинара она је навела писање о наводној војној обуци деце у кампу једне зилотске верске организације и о једном, по свему судећи, хомосексуалном пару мушкараца у иностранству који је преко сурогат мајке добио дете.

Председавајући комисије Петар Јеремић подсетио је да Савет за штампу има право да изрекне јавно упозорење због кршења кодекса чак и медијима који нису прихватили да буду под јурисдикцијом савета.

Он је као пример навео негативно писање листа Таблоид о новинарима српске редакције другог канала Радио-телевизије Косова, које је Савет за штампу осудио, а након чега је у имејлу из тог листа особа која се представила као заменик главног уредника послала поруку: "Ј...ћемо вам матер!"

Генерална секретарка Савета Гордана Новаковић рекла је да се често дешава да уредник медија који је прекршио кодекс одбије да објави ту одлуку Савета или је објави у скраћеном облику и на неодговарајућем месту, па тако подносилац жалбе не добије очекивану сатисфакцију.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

15.10.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 18:28

imate novog gazdu

Sad ce sve to da razjasni Diklic, novi gazda Bete. Uzivajte.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси