Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лицемери над лицемерима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 10. 2014.

Аутор: Љиљана Смајловић Извор: Политика

Лицемери над лицемерима

Из солидарности са Ољом Бећковић прексиноћ сам отишла пред Телевизију Б92 у време када се емитује „Утисак недеље”.

Подржавам колегиницу у настојању да грчке власнике натера да поштују уговор који има са том кућом. Мислим да су лицемери кад скидање најчувеније политичке емисије тобож правдају пословном политиком. Из искуства са западним газдама знам да не маре много за слободу изражавања у Србији.

Власник компаније „Рингијер” пре три године хитно је долетео у Београд да лично смени главног уредника листа „Ало” ког је пре тога критиковао тадашњи председник Србије. Те 2011. године Удружење новинара Србије осудило је ту „лицемерну праксу давања лажних изговора за политички мотивисане смене”. Али и над лицемерима има лицемера.

У ову другу групу, примера ради, сврставам Драгана Шутановца, чије је руковање са Ољом прексиноћ дочекано звиждуцима. Чујем да је ДС у недељу мобилисала чланство порукама „Дођите да будемо већи утисак од Утиска!”

Драган Шутановац и други опозиционари покушавају да политички киднапују солидарност са Ољом Бећковић. Тешко ми је да поверујем у њихову посвећеност слободи говора. Ко се данас још сећа да је Шутановац заслужан за кривични прогон Јелене Спасић, младе новинарке којој су на његов захтев по хитном поступку спремали процес без присуства јавности, због наводног одавања државне тајне. А знате зашто се мало ко сећа? Јер се те 2011. године мало ко са Јеленом солидарисао.

Има и других примера. Читали сте о пожртвованости Маријане Милосављевић, бивше новинарке НИН-а и бивше уреднице „Политике” која је најбољој другарици из НИН-а Ивани Јанковић поклонила бубрег. Али 2009. нисте имали где да прочитате како Маријана - баш као данас Оља - тврди да је под политичким притиском отерана из „Политике”.

У НИН-у, који је након што га је „Рингијер” купио „очишћен” од дотадашњег главног уредника, највећег броја аутора и дугогодишње независне уређивачке политике, Маријана није могла да објави ни писмо читаоца у ком би се бранила од клевета које је НИН 2011. на њен рачун штампао из пера Владимира Бебе Поповића.

Неко ће рећи да је то типична српска новинарска судбина. Уредник првих новина на тлу Србије и писац првог либералног српског устава Димитрије Давидовић умро је у унутрашњем егзилу а да његове Новине сербске о томе нису објавиле ни слова.

Тај зачарани круг морамо некако прекинути, али постоје две врсте савезника који нам ту не могу богзна колико помоћи. Први су дискредитовани политичари који су док су били на власти и сами газили слободу изражавања, а други су новинари који увек подржавају само своје политичке истомишљенике и њихова права.

Коментари (5)

Остави коментар
чет

16.10.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 10:56

Lud, zbunjen, normalan

Teško je biti pravičan ifer u neuređenom društvu.Teško je biti i objektivan jer se monogo toga ispreplitalo. Hajde da bar počnemo da budemo principjelno solidarni i da se solidarišemo i sa Oljom i drugim kolegama koji trpe nepravdu, mobing....

Одговори
сре

15.10.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 18:24

nije fer

Olja Beckovic je dobila milione za svoju nevaspitanu emisiju, pa neka ih krcka, a nas da ostavi na miru. Drugi novinari, pocevsi od 5.oktobra, nisu dobili nista osim otkaza, pa je UNS cutao. Molim vas budite objektivni, bar sada.

Одговори
сре

15.10.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 15:31

Problem

Čitam komentare i moram da reagujem. Osnovni problem novinarstva u Srbiji su ostareli "novinari " po pravilu istoričari umetnosti, nesvršeni ili vojna lica koja su prekinuala službovanje. Ovakvi su brzo shvatili kome se sve treba dodvoriti, na lokalnom nivou (mislim na dopisnike Politike, Blica, Dnevnika... po Srbiji) i rade za mizeriju u ovim listovima. Samo iz razloga što dobiju po koji evro od lokalnih političara ili privatnika pride. Zbog ove gomile penzionisanih ili pred penziju švrljača, novinari ne mogu do posla, do reči itd. Lome se oko malih udruženja kako bi i tu izvukli koji dinar. javna tajna, i niko o tome ni reč. Pa onda, za koga da se bori UNS? Za one koji su bez posla?

Одговори
уто

14.10.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 11:50

Reakcija

Svaka cast za komentar. UNS bi trebao biti organizacija za sve novinare i za brigu o principima profesije, a ne ovo sto je sada. Olja Beckovic? U redu - izgubila posao. Izgubili su mnogi posao za poslednje dve godine, pa je Smajlovicka cutala. U cemu je problem? Gde su novinari Pressa i Pravde...Da li je za UNS i Smajlovicku normalno sto su oni ostali bez hleba i posla i bez...sta je sa Tanjugom i skandalima od otkaza i drugo...Sta kaze UNS i Smajlovic...i sto nikad ne objavite moje koemntare...

Одговори
уто

14.10.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 09:57

ЛЕПО, АЛИ...

Све је то лепо и тачно што пишете, доликује УНС и председници да колегијалмно заступа, али...Сећам се, нисам засигурно једини, шта се после октобарске револуције збило са многим новинарима широм Србије - линчовани су на улицима, избацивани са посла, прогањани заједно са члановима породице. Нико није, понајмање сталешка организација, стао у њихову заштиту. Бар из ”принципијелних” разлога. А сви ти људи су настрадали под оптужбом да су служили срушеном режиму . Немојте рећи да Оља то исто не чини јавно, у емисијама, већ годинама, само наизменично: неко је време против власти, па онда, кад се њени устоличе, постоји само власт, па опет уз опозицију кад фотеље измакну...Морају постојати, ако икако може, свугде и не искључиво код нас, исти принцип ако се неко огрешио о основне постулате професије. А Бећковићка је, по правилу, навијач једне политичке доктрине и групације. Лицемерно је ако не објавите и ово мишљење и знам да хоћете. И УНС би требало да се преиспита да ли је после 5.октобра био доследан и правичан према колегама којима је одузета кора хлеба.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси