Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Од данас без дела српске штампе у Македонији?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 10. 2014.

Извор: srbi.org.mk

Од данас без дела српске штампе у Македонији?

Данас су у Македонији по први пут редовни читаоци српске дневне штампе ускраћени понуде својих примерака, будући да су на киосцима стигли само примерци Политике и неколико примерака листа Данас, док су Вечерње новости, Блиц, Курир, Спортски журнал и Спорт "заглавили" у лавиринту администрације и остали у Србији.

Фирма Уна прес из Београда суочена са низом проблема наплате овдашњих издања, месецима је слала "аларме" о горућем проблему, али се је проблем остао. Сада су како Спона сазнаје блокирани, и нису у могућности да наставе са дистрибуцијом штампе, а сличан проблем има и њихова партнер фирма Вита прес задужена за дистрибуцију српске штампе у Македонији.

Они су уз досадашњу понуду српских дневника читаоцима нудили и издања недељника: Печат, Време, Нин...

Сигнали Споне

Културно информативни центар Срба у Македонији Спона већ је на једној радионици о Информативној понуди и дометима српске штампе у Македонији изнео део проблема и искуства утицаја штампаних медија који се дистрибуирају у Македонији. Општим закључцима уочено је олако препуштање, или губљење некада сигурног тржишта и читалачке публике, посебно Срба.

О проблему који увелико траје већ годину дана Влада Митев, власник фирме Витапрес, која у сарадњи са извозником српске штампе Унипрес из Београда, у Македонији дистрибуира листове: Вечерње новости и сва издања Компаније Новости, Политика, Спортски журнал, Курир, Блиц, Ало, Печат, Време, Нин... каже да је у односу на неке претходне периоде чињеница је да су тиражи београдских листова у Македонији веома опали. Но, мора се рећи да део сталних и проверених читалаца у Скопљу посебно држи до својих новина и редовно их купује и чита, као што су на пример, Вечерње новости, рекао је Митев, изразивши сумњу да иза "техничких сметњи" стоји интерес новог дистрибутера за "преотимање" бизниса...До тада читаоци остају без српске штампе у Скопљу, Куманову, Битољу, Охриду...

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси