Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ко то беше Хипократ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 10. 2014.

Аутор: Ивана Жигић Извор: Наше новине

Ко то беше Хипократ

Пацијент је ваљда сам крив што је „упао“ у фотку лекарима. И зато је сасвим оправдано такве лекаре напасти јавно. И упитати их, исто јавно, где ће им душа?!

 

Пре неколико дана две докторке су се сликале испред жене која лежи на гинеколошком столу, полугола, широм раширених ногу.

Слика је крајње одурна и недопустива све и да је за личну архиву, а камоли за друштвене мреже, где је и завршила. Изговор докторке на чијем Фејсбук профилу је слика и осванула крајње је неспретан. Покушала је да се одбрани изговором да јој је неко хаковао профил?!

Па стварно, неко хакује профил једне анонимне докторке, и то да би поставио њену слику на којој свесно позира? Нажалост, морам признати да ме овако нешто од особе у белом мантилу не изненађује. Ово је чак „само“ непоштовање нечије приватности, и то у моменту који треба да буде максимално приватан. Али, шта и очекивати од нашег здравства? У нормалном систему огласила би се Лекарска комора јавном осудом. Наша пак не реагује. Можда је тако и боље јер у другим случајевима реаговали су срамно.

Тако су пре неколико месеци крајње јадно искористили трагични догађај када је пацијент убио лекара да гурну под тепих све лекарске пропусте и од себе у глобалу направе жртве. Чак су бизарно оптужили медије да је тај немили догађај и њихова кривица јер су, забога, претходних дана извештавали о томе да лекари ДЗ „Нови Београд“ нису хтели да помогну дечаку од 11 година, који је несвестан лежао након што га је ударио ауто тик испред њихове зграде(?!) И успут, закључили да је све спекулација медија.

Е, па ја кажем да није била спекулација, већ факат, и да се све одиграло баш тако како је једна жена тада описала на Фејсбуку, што су медији и пренели. Лично сам била присутна. Јесте дечака ударио ауто. И јесте без свести лежао испред ДЗ. И јесте жена која је све видела ушла у ДЗ и молила да неко од лекара изађе и помогне му док не стигне Хитна помоћ, која је већ позвана. И јесу јој лекари поручили да то није њихов посао јер „не излазе на терен“.

И јесу медицинске сестре, без имало срама, кроз прозор гледале како се свет окупља око повређеног детета без намере да ишта учине како би помогле. И јесте их све до једног у том ДЗу било баш брига за један људски живот, живот за који су се заклели Хипократовом заклетвом да ће га чувати (а ваљда и приватност). Ипак, тај живот њима не значи ништа јер власник истог лежи испред ДЗа, а не у њему, где је радно место лекара. А пацијент је ваљда сам крив што је „упао“ у фотку лекарима. И зато је сасвим оправдано те такве лекаре напасти јавно.

И упитати их, исто јавно, где ће им душа?! Да и не улазимо у то колико је лекара који траже новац за своју услугу, дају погрешне дијагнозе, праве грешке на операцијама, одбијају да приме тешко болесне јер су дошли „пред крај смене“. Шта би им рекао Хипократ, тај свеживући лекар и мудрац?

Да се разумемо, нису сви лекари исти. Сигурна сам да широм овог нашег несретног здравственог система има пуно њих који заслужују свако поштовање и као људи и као власници белих мантила. Лично познајем неколико таквих. Али, нажалост, свакодневна искуства нам показују да је у тој професији више оних других, оних о којима медији и пишу. И без сумње криви су.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

14.10.

2014.

anonymousmentusa [нерегистровани] у 07:27

Bez komentara

Strašno. U kom pravcu ide ljudski um?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси