Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Текстови на језику којим се решавају судбине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 10. 2014.

Аутор: Вук Јеремић Извор: Данас

Центар за међународну сарадњу и одрживи развој представио први број магазина Хоризонти

Текстови на језику којим се решавају судбине

Часописом Хоризонти смо желели да покажемо да је у Србији могуће направити производ светске класе и мислим да смо у томе успели. Верујем да овај магазин може да стоји раме уз раме са најутицајнијим међународним публикацијама које се баве овом тематиком, рекао је на синоћној промоцији првог броја часописа Вук Јеремић, председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој и главни и одговорни уредник магазина Хоризонти.

 

Овај журнал који обрађује области међународних односа и одрживог развоја, према Јеремићевим речима, неће заступати одређену школу мишљења, већ ће представљати форум за дијалог и сукобљавање ставова. Због актуелних догађаја у свету, геополитика је поново у моди.

Свет је све мањи и због тога ће разумевање начина на који функционише имати кључни значај у будућности. Овај часопис представља допринос јавном дискурсу рекао је Јеремић. Економиста Џефри Сакс, историч ар Кристофер Кларк, премијер Турске Ахмет Давутоглу, бивши потпредседник Европске комисије Франко Фратини неки су од аутора чији се текстови налазе у првом броју Хоризоната.

Тема која повезује све чланке је „Свет у превирању, сто година после Првог светског рата“. Маркос Кипријану, бивши министар спољних послова Кипра и Европски комесар је истакао да Хоризонти представљају форум за дијалог о међународним односима. Да би се мењао свет, мора се променити јавно мњење, а то се постиже информацијама. То је циљ овог часописа навео је Кипријану.

Предраг Симић, професор Факултета политичких наука је рекао да му је веома драго због покретања овог магазина „јер се у времену кризе, часописи затварају, а не отварају“.

Вртлог у ком се свет налази доводи до пораста политичке реторике, а смањења идеја. Хоризонти стога буде оптимизам, јер представљају свеж дах у нашој, али и међународној продукцији казао је Симић. Главна и одговорна уредница Политике, Љиљана Смајловић осврнула се на чињеницу да ће часопис бити штампан искључиво на енглеском језику. Сматрам да је то важно, јер морамо да научимо како да говоримо тим дипломатским језиком.

Ми смо култура хиперболе и гласног говора, док људи који одлучују говоре смирено и у еуфемизмима. Ми имамо аргументе, али морамо да научимо језик на ком се решавају судбине, рекла је Љиљана Смајловић. Часопис Хоризонти ће излазити квартално. После промоције у Београду, своју светску премијеру имаће у Њујорку почетком новембра. Тематски блок другог броја биће односи Русије и Запада.

Одлично посећна промоција

Промоција Хоризоната одржана је синоћ у хотелу Метропол. Особље је морало да постави додатан број столица како би се сместили сви они који су желели да присуствују представљању новог магазина. У публици су били бројни припадници дипломатског кора, политичари, експерти за спољну политику, новинари и професори универзитета.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси