Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Промоција посебног издања романа „Досије Богородица“ Вање Булића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 10. 2014.

Извор: Лагуна

Промоција посебног издања романа „Досије Богородица“ Вање Булића

Промоција посебног издања романа „Досије Богородица“ аутора Вање Булића одржана је у Клубу књижевника у среду, 8. октобра.

На промоцији су о књизи говорили уредник Дејан Михаиловић и аутор Вања Булић. Промоцију је отворила глумица Даница Радуловић прочитавши одломак из књиге.

Миљурко Вукадиновић, писац и уредник „Књижевне трибине“ Удружења књижевника Србије, поздравио је присутне који су испунили салу до последњег места и представио Вању Булића као врсног новинара, а однедавно и као писца успешне серије трилера чији је главни јунак новинар Новак Ивановић.

Он је успех Вање Булића објаснио чињеницом да Вања није никада био претенциозан аутор него писац који настоји да пише лаким и питким стилом и који своју бројну публику сматра за најкомпетентнијег критичара.

Уредник у Лагуни Дејан Михаиловић сматра да Вања Булић, осим што пише одличне трилере, обавља у неку руку и едукативну функцију јер читаоцима износи мало познате историјске податке и многе интригантне и занемарене догађаје из српске историје, који чине позадину заплета.

Сва три романа из циклуса о Новаку Ивановићу, „Симеонов печат“, „Јованово завештање“ и „Досије Богородица“, доживела су више издања и, како Лагуна уобичава да ради у оваквим случајевима, посебно издање у чијем додатку писац поближе износи резултате својих истраживања док је писао књигу и даје обиље фотографија и чињеница у вези са темом књиге.

Вања Булић је укратко подсетио публику на садржај романа „Досије Богородица“, историјат и судбину две најсветије хришћанске реликвије, чудотворну икону Богородицу Филермосу и десну шаку Јована Крститеља, које се данас чувају на Цетињу, у Црној Гори.

Аутор је оставио читаоцима да открију како је икона путовала са острва Родос преко Малте, Јерусалима и Русије до Београда и Манастира Острог у Црној Гори, од средњег века до данас, да би завршила у полицијским трезорима Удбе после Другог светског рата, и то без два украдена драгуља са иконе, због којих почиње још један крвави заплет у овом роману.

У посебном издању овог романа, који садржи пишчев додатак са пробраним фотографијама, Вања Булић упознаје читаоца са мање познатим чињеницама о чудотворној икони Богородица Филермоса, десној руци Јована Крститеља и улози малтешких витезова у чувању ових хришћанских светиња.

Аутор нам открива истините дворске, полицијске и државне сплетке које представљају додатни путоказ читаоцу за лакше сналажење у литерарном лавиринту романа „Досије Богородица“.

Бројне познате личности су својим присуством подржале ову промоцију и Вању Булића, а међу њима су били водитељка Сузана Манчић, певач Марко Булат, глумац Бане Видаковић, музичар Зоран Дашић Даша, продуцент Фети Даутовић, др Неле Карајлић и многи други...

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

08.10.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:26

sta je ovo

Kako je održana, kada je jos uvek 8.oktobar? Jel ovo neki poludeli vremeplov?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси