Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: Није етично да новинари учествују на изборима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 10. 2014.

Извор: РТВ

Матић: Није етично да новинари учествују на изборима

Представник Центра за истраживања миграција Света Матић изјавио је данас да није етично да уредници и новинари појединих медија на мањинским језицима учествују у кампањама и на листама странака за изборе за Националне савете националних мањина, који ће бити одржани за 26. октобра.

 

"То није кривично дело, али није етично. Проучили смо да ли постоји неки законски основ да се та пракса спречи, али оно што у овом моменту једино може да се учини је да се апелује на новинаре да тако крше етички кодекс", казао је Матић.

Он је на округлом столу "У сусрет изборима за националне савете националних мањина 2014" у Новом Саду подсетио и на проблем "о коме се не прича" - да су до сада Национални савети утицали на избор уредника мањинских медија, посебно у онима у којима су оснивачи.

Матић је казао да се на тај начин ствара однос "обавезе", који је "погубан за независно новинарство".

Он је рекао да се овогодишњи избори за Националне савете разликују од претходних, због новог Закона о саветима националних мањина, а највећа новина је та што је Републичка изборна комисија постала тело које у потпуности спроводи те изборе.

Матић је додао да проблем то што изборне процедуре нису разрађене, то што не постоји бирачки одбор који би контролисао сва бирачка места, али и то што у буџету не постоји предвиђени новац за финансирање кампања у овим изборима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси