Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Борба политичара против медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 08. 2009.

Извор: Данас

Борба политичара против медија

Београд - ЛДП има још много времена да одлучи како ће се изјаснити о изменама Закона о информисању, с обзиром на то да је дан гласања 31. август још далеко. Одредићемо се према Закону у складу с договором са свим релевантним новинарским удружењима и под условом да се читав сет медијских закона усклади са европским стандардима - рекао је Данасу потпредседник Либерално-демократске партије Небојша Ранђеловић, који наводи да ће посланички клуб његове странке „вероватно бити јединствен“ током гласања о Предлогу измена Закона о јавном информисању.



 На питање због чега је ЛДП променио мишљење, будући да је на почетку расправе у парламенту најгласније тражио повлачење Владиног предлога из скупштинске процедуре, Ранђеловић каже да је та странка тражила да се  повуче предлог који је, без разлога, „прошверцован у парламент“.

 - Нико није променио мишљење, а ЛДП сада покушава да исправи грешке које  је начинила владајућа коалиција стављајући у скупштинску процедуру закон  који није прошао чак ни јавну расправу - истиче он и подсећа да су представници  ЛДП разговарали с представницима оба новинарска удружења и да се са НУНС-ом сагласио да се хитно мора усвојити медијска стратегија којом ће се  дефинисати правац развоја медија и створити предуслови за доношење конкретних  законских решења.

 За разлику од НУНС, Удружење новинара Србије, како за Данас каже председница тог удружења Љиљана Смајловић, и након разговора с  члановима радне групе ЛДП остало је при ставу да су предложене измене Закона о информисању недемократске и противне Уставу Србије  и Европској конвенцији за људска права и да је најбоље да Владин предлог  буде повучен из процедуре.

 За повлачење измена Закона је и Српска напредна странка, која је поред  СРС, ДСС и Нове Србије најавила да ће у понедељак 31. августа гласати против.

 „Закон је криминално лош и не постоји оправдање за његово изгласавање“, истиче функционер СНС Небојша Стефановић, позивајући представнике власти  да „престану с политичким играма“.

- Игре које играју са оваквим и онаквим новинарским удружењима како би  наводно мењали закон, па да га усвоје, па да мењају и усвајају неке друге законе  којима ће тобоже да поправе дејство Закона о информисању, служи само као параван и као начин да се оправда усвајање криминално лошег акта - истиче Стефановић.

 И посланици владајуће Социјалистичке партије Србије, Јединствене Србије и Партије уједињених пензионера током протеклих двадесетак дана од  завршетка расправе у парламенту, како тврде, нису променили мишљење.

 - Током гласања о изменама Закона о информисању ми ћемо бити уздржани -  каже за Данас шеф посланичке групе ПУПС Момо Чолаковић и додаје да је више  разлога због којих коалиција СПС-ПУПС-ЈС неће подржати Владин предлог. Један од разлога, према његовим речима, јесте изостанак јавне расправе, други су високе казне, затим гушење слободе медија и јавне речи, али и то што ПУПС „не  жели да учествује у борби политичара против медија“, каже Чолаковић и додаје да би најбоље било да се тај закон повуче из скупштинске процедуре, како би се натенане припремио нов, много квалитетнији закон.

Ипак, шеф посланичке  групе ПУПС напомиње да ће 31. августа, на почетку седнице парламента, пет  посланика ове странке дати кворум, „јер је то демократски и цивилизацијски начин“.

 О Закону о информисању који је поделио владајућу коалицију и опозицију, током протеклих месец дана, иако без организоване јавне расправе,  негативно се изјаснила целокупна домаћа стручна јавност, али и међународне  организације. Родољуб Шабић, повереник за информације, оценио је да овај предлог закона  не треба да буде усвојен. „Мислим да за то има много културолошких,  политичких, социолошких и, разуме се, правних разлога“, упозорава Шабић.

 Дејвид Даџ, директор Међународног института за штампу, оценио је за Данас  да би Европски суд могао да оспори нови закон о информисању . - Таква врста закона није прихватљива у модерном, демократском друштву,  јер представља покушај државе да направи низ бирократских правила које медији морају да поштују да не би били забрањени. Заправо, то је један облик  цензуре помоћу бирократије, а медији се суочавају с оштрим казнама које нису пропорционалне мањим прекршајима - упозорио је Даџ.

 Забринутост због предложених измена закона о медијима изразила је Организација медија југоисточне Европе (СЕЕМО). СЕЕМО схвата да постоји потреба у Србији за  већи степен медијске регулације и да медији морају да се понашају одговорно,  али је и забринут да би предложени документ могао да обесхрабри истраживачко новинарско и да води ка самоцензури и затварању појединих медијских кућа, саопштила је та организација.

 Како сазнаје Данас, шеф мисије ОЕБС у Србији Ханс Ола Урстад данас ће  објавити званични став те међународне организације о Предлогу измена Закона о  јавном информисању, који је поднела Влада Србије, и огласиће се саопштењем за јавност.

Мирјана.Р.Миленковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси