Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Недопустиво објављивање личних података
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 10. 2014.

Извор: НУНС

Недопустиво објављивање личних података

Независно удружење новинара Србије (НУНС) најоштрије осуђује потез редакције портала Телепромтер која је у оквиру текста "Објављујемо: Све тајне СНС ботова - фотографије, упутства, програме, телефоне..." објавила бројеве мобилних телефона десетине људи који, како се наводи, раде у интернет тиму Српске напредне странке.

НУНС сматра да је недопустиво објављивати личне податке и подсећа да медији морају поштовати заштиту приватности и заштиту података о личности, што је у Србији регулисано и санкционисано законима.

Такво понашање медија је и у потпуној супротности са Кодексом новинара Србије, што редакција Телепромтера и сама признаје у поменутом тексту наводећи да објављују "супротно свим правилима и новинарским кодексима, бројеве телефона, емаил адресе и адресе координатора Интернет тима СНС-а у изворним облику, без икакве цензуре".

НУНС сматра да у овом случају чак не може постојати ни оправдани изузетак када је реч о поштовању личних података људи, јер објављивање бројева мобилних телефона ни у ком случају не може бити од интереса јавности.

Због свега наведеног, НУНС апелује на редакцију Телепромтера да уклони личне податке наведених појединаца са свог портала и барем донекле заштити њихову приватност, како не би даље наносили штету тим људима која је објављивањем њихових бројева већ начињена.

Секретаријат НУНС-а                                                              

Београд, 7. септембар 2104.

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

07.10.

2014.

Svitac [нерегистровани] у 17:25

Sv

Sram vas bilo, stajete na stranu SNS botova koji zamagljuju istinu po Internet portalima i obmanjuju narod. Tako rade samo podle kukavice.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси