Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СББ сузио круг гледалаца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 10. 2014.

Аутор: Јелена Чалија Извор: Политика

СББ сузио круг гледалаца

Канал Б92 инфо, на који је требало да буде пресељена емисија „Утисак недеље”, од јуче више није у основној понуди СББ-а.

У саопштењу које је из ове компаније достављено „Политици” наводи се да од 6. октобра канал Б92 Инфо престаје да буде део њихове аналогне кабловске понуде, али остаје део понуде корисницима дигиталних пакета.

„О одлуци је обавештен менаџмент канала Б92 Инфо са којим разговарамо о даљим облицима сарадње”, наводи се у саопштењу.

У СББ-у појашњавају да је разлог за ову одлуку ограничен број фреквенција које су им на располагању у оквиру аналогног спектра, „па се изменама постојећих програмских пакета ослобађа капацитет неопходан за даље побољшање понуде увођењем нових атрактивнијих канала”.

Додаје се још и да се избор канала врши „на основу података о њиховој гледаности”.

Ауторка „Утиска недеље”, Оља Бећковић одбила је понуду пословодства Б92 да своју емисију са канала са националном покривеношћу пребаци на Б92 Инфо, што јој је нуђено уз образложење да Б92, на којој се њена емисија емитовала, прераста у комерцијалну телевизију, претежно забавног карактера.

Већински власник Б92 компанија „Астонко” д. о. о., одбацујући тврдње Оље Бећковић да је „Утисак недеље” забрањен, објавила је саопштење у којем појашњава да је култна емисија виђена од стране пословодства као „најјачи развојни потенцијал” канала који је од јуче преко СББ доступан само корисницима дигиталних пакета.

Иако су о „Утиску недеље” расправљали и посланици опозиције у Скупштини Србије, оптужујући премијера Србије, Александра Вучића за укидање емисије, незванично, одлучујућу улогу у судбини емисије имао је Питер Ајнштајн, којег је интернационална медијска корпорација „Антена група” недавно именовала за директора за Србију и Црну Гору.

Он те наводе није желео да коментарише, уз опаску да само од Оље Бећковић зависи даља будућност „Утиска недеље”.

Иначе, „Антена група” власник је и Прве телевизије, а у власништву Б92 учествује као мањински акционар са 1,31 одсто. Међутим, у извештају Савета за борбу против корупције из 2011. године о притисцима и контроли медија, тело на чијем је челу тада била Верица Бараћ, бавило се тиме зашто се у јавности сумња да су власници телевизије Прва и Б92 у ствари исти.

У извештају су изнете сумње да је власник „Астонка” д. о. о., који је 2010. године постао највећи акционар са 85 одсто акција Б92, власник и ТВ Македонија која је, наводно, у саставу грчке медијске групације „Антена”, власника ТВ Прва.

Све је, међутим, остало на нивоу претпоставки. Како незванично сазнајемо, питањем власништва ТВ Б92 баве се и Комисија за заштиту конкуренције и Савет за борбу против корупције. Комисија за заштиту конкуренције је по службеној дужности покренула поступак испитивања концентрације која није одобрена у складу са Законом о заштити конкуренције, а која је, „према основаној претпоставци настала стицањем посредне контроле од стране друштва „Astonko holdings limited” над Радиодифузним предузећем Б92”.

Како се наводи у закључку Комисије за заштиту конкуренције у који је „Политика” имала увид, Комисија ће се у случају докапитализације Б92 од стране „Астонка”, бавити сагледавањем власничке структуре свих поменутих домаћих и страних друштава, њихове међусобне власничке повезаности, као и њиховом финансијском снагом, односно висином прихода. Савет за борбу против корупције, како сазнајемо, припрема наставак извештаја Верице Бараћ о притисцима на медије, који ће се бавити власништвом над медијима. Он би требало да буде завршен до краја ове године, а у њему су поново анализиране везе Б92 и Прве, које су се нашле и у првом извештају из 2011. године.

Коментари (2)

Остави коментар
сре

08.10.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:21

nije nego

....koji obozavaju Olju, njeni prijatelji i prvoborci 5.oktobra. Mi ostali lagodno gledamo ostale mnogobrojne kanale.

Одговори
сре

08.10.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:21

nije nego

SBB nije "suzio krug gledalaca", krug je uvek isti, samo nestaju onih 5 iz taksija koji obozavaju

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси