Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У приватним медијима независно информисање илузија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 10. 2014.

Извор: СИНОС

У приватним медијима независно информисање илузија

Последњи догађаји на медијској сцени још једном потврђују да су јавни интерес и слобода говора у највећој мери угрожени управо у медијима који су у приватном власништву. Контрола информисања, од портала до медијских садржаја има забрињавајуће размере, а коначни ударац професионалном новинарству биће задат изласком локалне самуправе из медија.

Актуелна дешавања доказ су да постоје савршене методе за контролу медија са националномфреквенцијом, док се између партијских медија и таблоида води "мртва трка" у непрофесионалном и удворичком новинарству. Да следе још гори дани за професију потврђују и последње изјаве партијских функционера да су "медији приватна ствар власника".

Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) указују да се политичка контрола медија који се финансирају из буџета не може умањити безусловном приватизацијом (предвиђеном медијским законима), већ применом европске праксе и искустава, формирањем независних управљачких структура, програмских савета који би чинили независни медијски стручњаци и представници културне јавности, који би имали одлучујући утицај на медијске садржаје и избор руководећих кадрова.
 
Уместо транспарентног власништва и начина финансирања, недавно усвојени медијски закони омогућили су да медијска концентрација буде законски дозвољена, а да медије и даље могу оснивати тзв. фантомске фирме,off-shore компаније регистроване у иностранству.
 
СИНОС и ПРОУНС позивају Владу и Скупштину Србије да по хитном поступку измене чланове Закона који омогућавају медијски монопол и прикривено власништво, као и неуставни члан 32.  Закона о јавном информисању којим се локалној самоуправи забрањује оснивање медија.

СИНОС И ПРОУНС такође захтевају од власти да, у складу са изборним обећањем, отвори Извештај Верице Бараћ о притисцима и проблемима у медијима, јер управо  медији који су апострофирани у извештају покојне председнице Савета за борбу против корупције, данас воде главну реч.
 
“Позивамо колеге да се 5. новембра, на Европски дан одбране новинарства окупе И заштите професију, слободу говора и право јавности на објективно информисање. СИНОС И ПРОУНС упућују апел и осталим новинарским удружењима да буду солидарни и да спрече катастрофалне последице примене закона о јавном информисању. Безусловна приватизација у драматично ће погоршати медијску слику у Србији, слобода говора и мишљења биће у потпуности онемогућена, а јавни простор за дијалог уништен и деградиран.
 
Председница СИНОС-а Драгана Чабаркапа о овоме је данас обавестила председника Европске федерације новинара (ЕФЈ) Могенса Блихера Бјерегарда, пројектно менаџера ЕФЈ Мехмета Коксала и помоћника генералног секретара ИФЈ Оливера Мани-Кирлија на дводневном међунарнодном скупу под називом “Синдикално окупљање, правна заштита и социјална права”, који се одржава у Скопљу.

Чабаркапа је присутне на скупу информисала да су СИНОС и ПРОУНС Уставном суду Републике Србије поднели захтев за оцену уставности спорних чланова недавно донетог Закона о јавном информисању.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

06.10.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 18:12

auuu

Auuu al se NUNS aktivizovao. Gde ste, bre,do sada? Opet spremate 5.oktobar. Ko sad placa?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси