Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 10. 2014.

Аутор: Рајко Недић Извор: Наше новине

Бубрег

Жандарм звани Флека „стручно“ је одвалио бубрег премијеровом брату, хируршки прецизним ударцем знао је тачно где удара.

 

Ова слика још једном је заболела сваког грађанина јер се агонија земље наставља. Опет се враћамо у деведесете, полицајце-батинаше, ЈСО, теорије завера, политичка препуцавања...

Готово половина вести у новинама баш лоша. Веома лоша. У ствари, Србија и делује као тежак бубрежни болесник. На дијализи која траје већ две деценије.

Онда и не чуди када се у једним новинама тек у доњем десном углу „на тамо некој страни“ појавила информација да је новинарка колегиници поклонила бубрег и живот! Вест која би у свакој другој земљи била ударна, код нас није. Није ни чудо, државу и медије „преклопио“ је одавно цунами глупости, бизарности и скретања пажње са реалних проблема с којима се свакодневно суочавамо.

Уосталом, болесник на дијализи грчевито се бори за живот у нади да ће стићи помоћ. А једина добра вест коју смо чули у протеклих неколико месеци, а да нису успеси наших спортиста, дошла је из Турске. Новинарка Маријана Милосављевић није више могла да гледа како се гаси живот њене колегинице и пријатељице Иване Јанковић. Иако се за Ивану месецима прикупљала помоћ, бубрег није добила, а време је немилосрдно истицало.

Онда је Маријана преломила. И како је рекла, узела је ствар у своје руке. И тако су се две колегинице нашле у Турској, операција је била успешна, а Ивана ће ускоро наставити нормално да живи... Са Маријаниним бубрегом.

Задивљујуће је све у овој причи. Од Маријанине храбре одлуке да особи која јој није никакав род подари бубрег, да је знала да ће постоперативни период бити прави пакао јер се донатор органа много теже опоравља, преко реалне опасности које доноси ова тешка операција, па до чињенице да је за ову одлуку мало људи знало и да није хтела да се много прича.

С обзиром на то кроз шта све пролази држава, овај догађај заиста враћа веру и наду да у овој земљи може нешто лепо да се догоди. Нешто лепо, нешто као бити човек. Без икакве помпе, рекламе, драме.

Ово је права, топла људска прича на коју смо изгледа заборавили. И у којој се бубрези не везују само за полицијско „одваљивање“, продају, муда или знате већ оно „ко бубрег у лоју“...

Много је лепих дефиниција пријатељства. Али је жена звана храброст Маријана Милосављевић овом изјавом рекла све:

„Кукавице су свима пријатељи, и то сам научила. А знам да нисам свима пријатељ, да су увек били сумњиви они који су свима пријатељи. Изгубила сам много пријатеља у животу, не желим још једног. Нема задовољства у надживљавању оних којих волиш. Све ме боли, али срце ми је пуно.“

Бубрег. Витални орган. Срце. Витални орган. И још лепше куца, нарочито када је пуно.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси