Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хероина: Било је суђено да Ивани спасем живот
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 10. 2014.

Аутор: С. Тодоровић Извор: Блиц

Хероина: Било је суђено да Ивани спасем живот

Маријана Милосављевић (48), бивша новинарка НИН-а, дала је бубрег пријатељици и колегиници Ивани Јанковић (46), која је боловала од дијабетеса.

Трансплантација је успешно обављена у болници у Турској прошлог уторка. Већ сат времена након трансплантације, Ивани је прорадио бубрег. То се дешава у веома малим процентима, јер је обичај да после сваке трансплантације, пацијенти обавезно неколико пута одлазе на дијализу. Са Иваном то није био случај и дијализа сада више није њена опција.

- Било је суђено да јој подарим бубрег. То сам одлучила још пре четири године. Анализе које су радили турски лекари установили су неке сличне гене код Иване и мене, па испада као да смо у роду - прича за „Блиц“ Маријана Милосављевић, сада запослена у Агенцији за борбу против корупције.

Она се присећа ситуације када је са Иваном отишла на Институт за трансфузију крви, где су лекари одређивали да ли се њихова ткива подударају.

- Установили су да се подударају само у једном, најмање важном сегменту. Онда сам позвала болницу у Турској и предложила им да ћу дати бубрег било ком грађанину Турске, али уз услов да они обезбеде бубрег за Ивану - објашњава Мирјана.

Међутим, накнадне анализе које су обављене у болници у Турској показале су да се ове две другарице подударају у чак три најважнија сегмента. 

Маријана је изашла из болнице прошлог петка, а пре два дана је први пут стала на ноге. Иванин опоравак трајаће мало дуже.

Разговор без патетике

Маријана је била прва особа која је видела Ивану након трансплантације. Још исте те вечери. 

- Није било никакве патетике, већ смо постављале једна другој уобичајена питања - како смо, да ли нас нешто боли. Ипак, приметила сам да се Ивани већ тада вратила боја у лицу. Изгледала је боље него у претходне две године - каже Маријана.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси