Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мало Београд, мало Брисел
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 08. 2009.

Извор: Политика

Мало Београд, мало Брисел

У недељи која је пред нама, у емисији „Евронет” ( РТС 1, 17.20, 00.15) гледаћемо пет прича које се баве питањима важним за процес европских интеграција, као и темама актуелним у земљама Европске уније.

У оквиру тога, новинари ПГ Мреже истражују због чега су предложене измене Закона о јавном информисању и Закону о тајности података изазвали толико буру у јавности.

Једна од највећих домаћих тема овога лета, биле су поменуте измене Закона о јавном информисању. Измене које је предложила Влада Србије изазвале су велике полемике на политичкој сцени, у Скупштини Србије, као и у стручној јавности.

Медији и новинарска удружења устали су против таквих предлога, уз опаску да њих и радну групу која се бави медијским законима нико није консултовао о тој проблематици. Критике је изнела и медијска организација за југоисточну Европу – СЕЕМО, као и ОЕБС.

 – У једном од наредних „Евронета” открићемо шта, у ствари, значе предложене измене и у чему је суштина спора – објашњава уредница Маја Дивац.

Други закон који је узбуркао јавност је о тајности информација. Проблеми у изради овог закона појавили су се још на нивоу радне групе, а највише примедби изнето је због одредница којима се деградира улога повереника за информације и омбудсмана, на тај начин што им се ограничава приступ класификованим информацијама.

Стручњаци упозоравају како би усвајањем овог предлога службе безбедности и надлежне владине службе биле у ситуацији да прогласе тајном шта год пожеле и да би се све то озбиљно одразило на поштовање људских права. О овоме гледаоци ће више чути у данашњој емисији.

 – Критичари новог Закона о тајности података упозоравају и на благе казне предвиђене за било какву злоупотребу, рецимо, ако се неки податак или документ неосновано прогласи тајном, па и сакрије од јавности.

У сваком случају како је предвиђено, надлежно лице које је то учинило може да буде кажњено са пет до педесет хиљада динара – каже Маја Дивац, и додаје да у петак „Евронет” открива и како се у Бриселу припремају за важне кораке који се очекују у септембру.

Осим избора новог комесара за унутрашње тржиште, што је посебно важно због опште економске ситуације, Брисел очекује и избор нових кадрова за све функције. Борба за места у Европској комисији и Савету ЕУ увелико траје.

И то није све.У „Евронету” ће бити речи и о проблему сиромаштва деце у земљама ЕУ. Статистика каже да је свако пето дете у ЕУ сиромашно, а новинари ПГ Мреже указаће на које се начине неке од чланица боре са овим озбиљним проблемима.
Љ.П.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси