Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Напад на право јавности да буде информисана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 09. 2014.

Аутор: С. Д. Извор: Данас

Напад на право јавности да буде информисана

Троје америчких новинара ових дана треба да буде осуђено на затворске казне због одбијања да открију ко им је из администрације открио тајну информацију.

Поједини новинари сматрају да су у ствари на мети одредбе америчког Устава која гарантује слободу штампе и говора. Видео-снимак помоћника бившег градоначелника Провиденса у држави Род Ајленд приказује како он прима мито. Амерички телевизијски извештач, Џим Тарикани, тврди да је станица у којој ради емитовала снимак у интересу јавности.

"Размишљали смо о томе у нашој станици и ја сам мислио и још верујем да је то нешто што јавност треба да зна и да јој помоћу видео-снимка треба приказати како изгледа корупција", каже Тарикани.

Снимак је емитован пре суђења бившем градоначелнику Бадију Сиенсију оптуженом за корупцију и после судске забране приказивања. Тарикани је одбио да каже федералном судији ко му је дао траку, с образложењем да мора да заштити свој тајни извор. Судија га је прогласио кривим за омаловажавање суда, а бивши савезни тужилац Џозеф ди Ђенова сматра да судија није прекорачио своја овлашћења.

"Реч је о кршењу одлуке федералног суда да се трака не приказује док случај не буде завршен, а суд је издао такво наређење", каже Ди Ђенова, додајући да је Џим Тарикани очевидац прекршаја и да нема никаква посебна права да сакрије информацију од надлежног тужиоца.

У америчком новинарству је устаљено да новинари нуде тајност у замену за осетљиве информације. Још двоје новинара до краја недеље може да добије затворске казне због тога што нису пристали да открију судији информацију коју сматрају тајном. Њихов случај је у вези са службеником Централне обавештајне агенције чији је идентитет процурио у медијима, при чему један од двоје оптужених чак није ни писао о том агенту.

Колумниста Роберт Новак је прошле године објавио име агента, уз напомену да је информацију добио од "два виша званичника администрације". 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси