Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сутра 90 година Радио Београда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 09. 2014.

Извор: Танјуг

Сутра 90 година Радио Београда

Радио Београд сутра обележава 90. рођендан, а 1. октобар је и дан најстаријег електронског медија у региону.

 

Радио Београд се први пут огласио 1. октобра 1924. године из радиотелеграфске станице у Раковици и привременог студија у Кнез Михаиловој улици број 42.

Истог дана када и Радио Београд огласио се први пут и Радио Беч, док је Радио Париз почео рад само шест месеци раније. Радио Београд је био девета радио станица у Европи.

Од 1929. године се налазио у згради САНУ, где је изграђен модеран студио и постављен предајник. Те године било је око 20.000 претплатника.

Информативне емисије емитују се редовно од средине тридесетих година. У тонском архиву Радио Београда чувају се снимци који су обележили епоху и трајни снимци изворних народних и других песама и музичких дела.

Приликом бомбардовања Београда, 6. априла 1941. погођена је зграда САНУ и уништен студио. Током немачке окупације у Другом светском рату технику Радио Београда користила је немачка станица Зендер Белград, која је била намењена пре свега немачкој војсци, али је све време емитован и програм на српском језику.

Зграда Занатског дома, у Хиландарској улици 2, на углу са Светогорском улицом, која је заштићени споменик културе, предата је на употребу Радио Београду 1948. године.

Десет година касније почео је Други програм, пре пола века Трећи програм Радио Београда а Програм 202 уведен је средином 1969. године.

Телевизија Београд почела је рад августа 1958. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси