Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фантомске фирме у трци за „Политику“ и Студио Б
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 09. 2014.

Аутор: Е. И. Извор: Информер

Фантомске фирме у трци за „Политику“ и Студио Б

Како сазнајемо, у трци за „Политику АД“, поред фирме „Фајтер“, чији је власник Раја Родић који држи „Курир“, учествује и „Гама систем“, који хоће да узме и ТВ Студио Б.

 

За новосадски „Дневник“ и „Просвету“, поред осталих, „бориће се“ и „Feedback consulting & New media production“. Занимљиво је да су у Србији под именом „Гама систем“ регистроване четири фирме, од којих је само једна, из Пожаревца, активна, а остале у блокади или ликвидацији.

Ниједна од њих није из области медија, па се тако пожаревачка компанија бави „постављањем електричних инсталација“, док је рецимо „Гама систем“ из Београда 365 дана у блокади, а покрива област „остали непоменути специфични грађевински радови“ (?!).

Слично је и са остале две компаније под истим именом и сличним делатностима, од којих је једна, регистрована у Београду, у блокади, а друга из Лознице у ликвидацији. Такође, није занемарљив ни податак да је „Гама систем“ из Пожаревца прошле године имао само једног запосленог и добитак од 88.000 динара, док у 2012. и 2011. у овој фирми није било ниједног радника (?!). Веома чудно је да компанија „Feedback consulting & New media production“ није регистрована у Србији јер о њој нема података у Агенцији за привредне регистре.

Иначе, понуду о заинтересованости за приватизацију „Политике“, „Просвете“ и „Завода за уџбенике“ послао је, у својству физичког лица, и извесни Милош Пауновић из Ковина. Његово име помиње се и код „Ц маркета“, која је такође на списку за приватизацију, и у продаји још неколико предузећа.

Уобичајена пракса

Аналитичаре не чуди што се на конкурсу за приватизацију српских медија појављују фантомске компаније. Према њиховом мишљењу, иза таквих фирми углавном се крије страни капитал. Стручњак за страна улагања Милан Ковачевић каже да иза ових понуђача може да буде неко звучно домаћ е име, али да су вероватно у питању странци. То је и до сада рађено у приватизацији медија, посебно са странцима, којима је лимитирано власништво у оваквој врсти предузећа. Домаћи привредници немају много капитала и вероватно ће се подупрети новцем из иностранства сматра Ковачевић.

Бивши директор Агенције за приватизацију Бранко Павловић верује да ће се на крају видети да се иза свих који званично купују медије крије неки страни интерес. Нико од наших људи нема новца да тек тако купи медије каже Павловић. Професор на Економском факултету Љубодраг Савић наглашава да је уобичајено да за куповину медија конкуриш у једни људи, а да иза њих стоји неко други. 

Ко је за шта заинтересован 

ГАМА СИСТЕМ

1. Политика

2. Студио Б

Feedback consulting

1. Новине Дневник

2. Просвета

МК група

1. Дневник холдинг

2. Просвета

3. Завод за уџбенике

Студент узео кредит да купи 'Политику'?!

Новинари Информера пронашли су Милоша Пауновића из Ковина, који нам је признао да је послао неколико понуда за приватизацију медија, али и још неких фирми у Србији. Овај двадесетогодишњи студент економије је мртав озбиљан рекао да има намеру да купи „Политику“ јер жели да те новине одржи на нивоу озбиљног дневног листа (?!). На питање одакле му новац открио нам је да је у ту сврху узео кредит (?!).

Мој угао

Махмуд Бушатлија, економиста

Увек се иза власништва над медијима крије озбиљан интерес. Сетимо се ранијих приватизација где је Мирослав Богићевић хтео да купи „Политику“, а иза њега је стајао ДС. Време увек покаже ко иза кога стоји.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси