Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Храбро срце
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 09. 2014.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Личност Данас: Маријана Милосављевић

Храбро срце

„Дао бих му бубрег“, често умемо да кажемо за неког кога сматрамо пријатељем, описујући тиме његову доброту и пожртвованост. Најчешће у тренутку усхићења, када нам тај неко „коме бисмо дали бубрег“ учини услугу. Међутим, колико би се нас, заправо, заиста одлучило на такав чин? Несвакидашњи, храбар, рискантни, крајње алтруистички и несебичан.

 

Мало ко. Али да их има, потврдила је и новинарка Маријана Милосављевић, која је прошле седмице донирала бубрег својој пријатељици и колегиници Ивани Јанковић.

После дугогодишње борбе са дијабетесом, новинарки НИН-а Ивани Јанковић отказали су бубрези и једина шанса да преживи била је трансплантација. Апеловале су колеге, новинска удружења, али једина која је одлучила да конкретно помогне била је управо Маријана. „Није она дуго размишљала о томе. Само је у једном моменту одлучила. А када Маријана донесе одлуку, она је коначна и неопозива“, прича нам њен супруг Иван Џидић. Описује је као изузетно добру особу, осетљиву и нежну, а истовремено одлучну. Плашљиву, а врло храбру. Неко ко се читав живот борио са ветрењачама.

Не жели да од ње правимо хероја. Дискутабилно у данашњим времена и јесте дефинисање хероја. Али Маријана је, опет, категорија која се све ређе среће - човек. Неко ко је спреман да помогне другоме, ризикујући сопствени живот и здравље, а притом не тражећи ништа заузврат. Волела би, сигурно, да се говори о значају донирања органа. Нешто што је у Србији још увек табу тема. Мало ко завештава органе након смрти. Чак се и породице често буне и не дозвољавају, иако је то била покојникова жеља. За живота се бубрег ретко даје, углавном члану уже породице. Зато Маријанин чин јесте херојски.

Трансплантација је успешно урађена прошлог уторка у Турској. Маријана се добро осећа, помало се и креће. Ивани ће требати мало више времена за опоравак, док тело не прихвати нови орган. Њих две се познају из времена када су обе радиле у НИН-у. Маријана Милосављевић тренутно ради у Агенцији за борбу против корупције, иако је читав радни век провела у новинарству. Почев од Радио Индекса (1987), преко Радио Београда, НИН-а, Политике. Рођена је 1966. године у Књажевцу. Дипломирала је на Дефектолошком факултету у Београду 1991. Нема деце и у браку је са Иваном Џидићем.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси