Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Критике власти затвориле штампарију?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 09. 2014.

Аутор: Н. Смиљанић Извор: Данас

Критике власти затвориле штампарију?

Инспектори Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова забранили су рад новосадској штампарији "Графо продукт" из Новог Сада, због неиспуњавања законских обавеза заштите од пожара.

Последица ове одлуке је да још 14 медија са територије Војводине, које штампа поменута фирма, неће угледати светлост дана.

С обзиром на рок од једног дана за отклањање неправилности, немогућност жалбе, као и чињеницу да је на случају ангажован Сектор за ванредне ситуације из Београда, може се рећи да је поступање државних органа, благо речено, чудно.

Међутим, постоје и мишљења да је проблем у томе што "Графо продукт" штампа лист "Таблоид", који је оштро критиковао рад претходне, али и ове власти, а посебно рад садашњег министра полиције Небојше Стефановића.

Председник Независног друштва новинара Војводине Динко Грухоњић каже да је чудна коинциденција да се на овај начин затвори једна штампарија.

"У најмању руку је чудна коинциденција, ако се испостави тако, да се затвори штампарија која се између осталог бавила и штампањем једног листа који није по вољи ни овим ни прошлим властима, а да будем искрен ни по мојој, јер не поштује новинарски кодекс. Ми старији се сећамо времена кад је сада најмоћнији човек у Србији био Милошевићев министар информисања и кад су поједине штампарије биле на мети због штампања листова попут 'Наше борбе' и 'Дневног телеграфа'", казао је Грухоњић за Данас.

"Искрено говорећи, лист 'Таблоид' није новина, него лист који се појављује на трафици са лажном личном картом, али то свакако није начин да се обрачунава са слободом говора јер још 14 медија, који су колатерална штета, неће изаћи због ове одлуке", закључио је председник НДНВ-а.

Правник штампарије "Графо продукт", Марко Николић, у изјави за Данас наводи да је штампарија већ дуже време под присмотром више инспекција и да су овом одлуком озбиљно угрожена људска права.

"Због ове одлуке неће изаћи 14 гласила. Не знам да ли је уобичајено да четири инспекције истовремено посећују штампарију. Пореска полиција из Новог Сада, потом Теренска контрола пореске управе из Београда, Инспекторат рада и на крају нам је рад забранио Сектор за ванредне ситуације, што је требало да ураде инспектори из Новог Сада. Претпостављам да је проблем "Таблоид", због којег нам је и раније прећено. Године 2010. смо осам месеци били под заштитом полиције због штампања "Таблоида", две године касније нашој штампарији је искључена струја са стањем дуга од нула динара, под образложењем да је угрожена енергетска стабилност земље. Прошле године било нам је упућено претеће писмо да престанемо са штампањем "Таблоида". И ево сада од краја августа иде офанзива на нас. Јуче нам је и блокиран рачун, а нешто касније у штампарију нам је дошла и Криминалистичка полиција из Београда, и још двоје из Новог Сада, под изговором да су дошли сасвим случајно. Ово је највеће могуће угрожавање људских права", казао је Николић уз констатацију да документ који им недостаје не могу да набаве ни за годину дана, а да су добили рок од једног дана.

У Сектору за ванредне ситуације МУП-а нису одговорили на питања Данаса у вези са овим случајем, а како незванично сазнајемо, у питању је била ванредна контрола објеката, приликом које су посећени још два ноћна клуба и један казино, али не и нека штампарија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси