Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Закон о јавном информисању пред Уставним судом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 09. 2014.

Извор: sinos.rs

Закон о јавном информисању пред Уставним судом

Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) поднели су Уставном суду Републике Србије Иницијативу за оцену уставности Закона о јавном информисању.

Одредба на основу које се локалним самоуправама забрањује да оснивају медије у супротности је са највишим правним актом Уставом Србије који прописује да сви могу бити оснивачи медија. Информисање грађана о питањима од јавног значаја такође је уставна обавеза јединица локалне самоуправе, а интенција да јавни ентитети буду изопштени из власничке структуре медија није доследно спроведена, имајући у виду да закон такво право признаје аутономним покрајинама, али не и главном граду и градовима у централној, источној и западној Србији, што представља еклантантан пример уставом забрањене дискриминације.

Медијске организације апелују да Уставни суд у најкраћем року размотри иницијативу и оцени уставност закона чија примена може имати драматичне последице, с обзиром да ће више од 80 медија бити угашено, а грађани остати ускраћени за информације од јавног значаја.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

29.09.

2014.

Jagodinski Žižak [нерегистровани] у 10:47

JEDAN GREŠNIK - CELA PORODICA SE KAŽNJAVA

Svakim danom sve je očiglednije da se sa strepnjom očekuje predstojeća primena novih medijskih zakona.Zaposleni u medijima govore da "država,trenutno,nema jasan koncept kako da privatizuje medije",UNS i NUNS i dalje su u raskoraku svojih htenja i pogleda na medijsku stvarnost,narod prepun sa svojim egzistencijalnim problemima.Ipak,svi se u jednom slažu - primena novih zakona usloviće nestajanje lokalnih medija širom Srbije.
Iz tih razloga predlažem:
1.Da društvena zajednica ove zemlje,u najširem smislu,apsolutno u svakom pogledu,podrži Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju i medijima.
2.Da društvena zajednica,masovno,izrazi razumevanje za odluku Skupštine Srbije,na predlog Vlade, da se usvoji set medijskih zakona,kojima se utvrđuje rok za povlačenje države iz vlasništva u medijima!?
3.Da Ustavni sud u najkraćem roku razmotri Inicijativu SINOS-a i PROUNS-a i konstatuje da je Zakon o informisanju i medijima u suprotnosti sa najvišim pravnim aktom Ustava Srbije i kao takav,neodrživ,te da ga treba uskladiti u ponovnoj proceduri.
Obrazloženje:
Na "dogradnju" medijskih zakona "međunarodna zajednica" insistira,u kontinuitetu,od 2000-e godine.Prevashodni cilj te inicijative je ostvarenje "demokratskog nadzora" po "evropskim standardima" nad srpskim medijima,naravno,pod prividom postizanja univerzalnih vrednosti globalne demokratije,i to raznim oblicima "usluga",nametnutim projektnim finansiranjem istraživačkog novinarstva,učešćem ili,u krajnjem slučaju,preuzimanjem vlasništva nad medijima,sve u cilju kontinuiranog selektiranja tema i medijskog oblikovanja u informisanju građanstva Srbije.
Zato,ne treba se čuditi odlukama Vlade koja,i tako trpi svakojake pritiske, Kosovo,Ukrajina,pristupanje Evropsoj uniji...Radi,kako takvog,opstanka na geopolitičkoj areni,negde je morala i popustiti.Ovoga puta bili su to mediji.Ali,zdrav razum nam nalaže da se priupitamo - kakve veze imaju lokalni mediji sa "geopolitičkom arenom".
Odgovor je - baš nikakve! Lokalni mediji su,u stvari,"kolateralna šteta"- posledica zahteva da se disciplinuju i ućutkaju nekolicina medija koji su dozlagrdili "međunarodnoj zajednici" svojim svakodnevnim "nepodobnim" izveštavanjima.
Vlada je učinila ono što se želelo.Ali,Ustavni sud,kao nezavisni organ može,a i morao bi,da u potpunosti usvoji Inicijativu.Danas to nebi izazvalo veće posledice po Vladu i njen položaj u međunarodnim odnosima,makar do novog značajnijeg pritiska.A to ne moraju biti - ponovo mediji.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси