Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Запослени у РРА не могу бити службеници
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 09. 2014.

Аутор: Б. Ц. Извор: Данас

Конференција о независности регулаторних тела

Запослени у РРА не могу бити службеници

У недавно усвојеном Закону о електронским медијима постоје боља и лошија решења која предвиђају независност у раду Регулаторног тела за електронске медије (РТЕМ).

"Утврђено је законом да је реч о независној регулаторној организацији, која има функционалну и финансијску независност, формирање стручних служби, а са друге стране предвиђа се и да се права и дужности запослених у овом телу регулишу правилима која се односе на државне службенике", рекла је јуче Рајка Галин Ћертић, помоћница директора РТЕМ, односно бивше Радиодифузне агенције (РРА), за правна питања.

Она је на конференцији „Регулаторна тела и њихова независност“, у организацији Центра за примењене европске студије, истакла да јој није јасно како је могуће да су у независном регулаторном телу, које је економски независно, односно које само остварује приходе, стручне службе изједначене са државним службеницима.

- Државни службеници примају плате из буџета, а РТЕМ сама остварује приходе из којих се исплаћују зараде. Можда је намера била да се на тај начин смање плате у овом регулатору, али понављамо да су плате запослених у РТЕМ на нивоу или чак и ниже него у државном сектору. Ако ће Влада Србије да одређује правила о запосленима, где је онда ту функционална независност тела, упитала се Галин Ћертић, додајући да се у покушају повећања независности дошло до њеног крњења.

Центар за примењене европске студије јуче је на конференцији представио анализу независности два регулаторна тела надлежна за медијски простор и његову регулацију - РТЕМ и Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (Рател).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси