Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Палма vs Прада
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 09. 2014.

Аутор: Наташа Б. Одаловић Извор: Данас

Палма vs Прада

„Имам проблем са чињеницом да је 28 новинара добило ципеле од Палме. Али шта тражи 28 новинара на отварању тржног центра? Зато лиценце“, сажео је угледни новинар на свом Твитер налогу „бригу“ дела елитног новинарлука.

 

Закључујем да је свако ко има такав проблем срећан човек. Или, бар, човек без новчаних проблема.

У држави курварлука, где евергрин перјанице независног новинарства немају проблем са илегалним пословањима медијских кућа, још имају пролаз поделе на палмине ципелаше и отмене новинаре о којима читамо углавном у контроверзном извештају Верице Бараћ и погрому који је доживела гледе тог извештаја, све до смрти, након које је постала неупитна по свим питањима, осим, гле, гле, по питању њеног, можда, не тврдим, „заблуделог“ мишљења о медијским кућама и појединцима новинарима, све је могуће. Ја немам проблем с тим ципелама, мада се о самом догађају нисам посебно известила, нити ћу.

Имам проблем са новинарима који су се давно изули пред моћним газдама па им ципеле и не требају, који не знају данас шта значи немати за лекове, храну, медицинске услуге, и зашто је пар Палма ципела за такве скупљи од Пулицерове награде, као што је давно онај пар кобасица постао скупљи од целог Шекспира.

Позабавићу се радије проблемом, а они га имају, тих несрећника који су узели ципеле. Претпостављам отишли неки, свега гладни новинари, код Палме и добили пар ципела и нешто с роштиља за мезе.

Па? Не тако давно, некад опозиционе новинарске перјанице добијале су од неких других „наших“ егзотичних политичких четинарки (нажалост зимзелених) пар станова, и остале нуспотрепштине за крканлучки живот вечни. Па, је ли ко смео да им замери? Одавно су погубљени критеријуми, а новинари који су први „били паметни“, још пре осме седнице, а нарочито ту око ње и акцентовано после, знали да одреде цену „давања своје крви“, одрађујући и читаоце и колеге, продајући муда од лабуда, па им нико није тражио лиценцу. А ко би?

Него су се науживали до данас, само тако, и наздравље им. То су новинарске Качавенде, не алудирам на сексуално, већ на новчано и златољубно опредељење које су ставили испред професије. Кладим се да Качавенда ципеле није никад искао у Палмашопу, јер, ђаво носи Праду.

Не односи се ова прича само на новинаре, понајмање на Качавенду. У земљи где царује малигно сиромаштво које не би умео да опише ни Виктор Иго све да се удружи са Дикенсом, где људи који не раде ништа до продају маглу па чекају повољнији курс да нам је препродају, носе Праду, Армани, Лагерфилд, etc, и кад иду до клозета, граде свој имиџ праведника на оштрењу свог гени(ј)талног етичког прибора на новинарске плишане „зецове“ којима су Палмине ципеле „врх“.

Не зато што носе марку „Палма“, већ зато што и они имају елементарне потребе, а немају паре, раде бесплатно, без хонорара, без плата, за њих су ципеле исто тако невероватан артикл као за богатог новинара стан, кућа, авион, доживотно намештење у богатим страним медијима (ничим заслужено, најчешће), школовање деце на најпрестижнијим светским колеџима.

Палму су, подсећам, да парадокс буде већи, измислили новинарски прецибуџе, оних који се данас ругају новинарима којима су и Палмине ципеле у сиротињској Србији вредне бруке и топлог зеца кроз који би могли проћи јер су их узели.

Већ смо видели како се у име „одбране Косова“ крале патике. Али и на то су нас подсећали они који, за не знам чије новце, носе Праду. Зло је кад само Палма и антипалма остану солвентни за полемику, а она кошта. И лоша реклама је реклама.

Коментари (2)

Остави коментар
пон

29.09.

2014.

Has Dejan [нерегистровани] у 14:08

SRAMOTA

Uređivao sam dok je izlazio list TEŽAK, i eto pozvaše me pre neku godinu na skupštinu novinara. Između ostalog, tema je bila , i neko prebijanje novinarana . Svi su ,naravno, stali u odbranu profesije . Ja tada rekoh da neki novinari i zaslužuju batine i da su žene kod plavog mosta poštenije . One prodaju svoje telo, dok pojedinci koji sebe nazivaju novinarima prodaju i telo i dušu. I evo sada Jagodine . Potvrđuju moju priču , pristaju da za par cipela budu na neki način kupljeni. SRAMOTA. Možda su cipele trebale da budu žute čizme,i da budu obeleženi kao u Mađarskoj revoluciji iz "56, i da se konačno zna ko sramoti profesiju i ko je za sitne novce prodao veru za večeru.

Одговори
пет

26.09.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 10:28

boze boze

A sta cemo sa onima koji su od Miskovica dobili stanove i kola, od Vucica urednicke i druge pozicije...sta...jel su cipele veci problem...sta sa onima koji u medijama agituju za pojedine stranke a od njih dobijaju i odela i cipele...sta...pored mecke koja promice da stradaju pilici...jel to resenje za novinarstvo...i da se razumemeo ne podrzavam ja te cipele, nego mi smesno bre...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси