Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Муд(р)ијада
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 09. 2014.

Аутор: Драгољуб Петровић Извор: Данас

Муд(р)ијада

Када Срби хоће пластично да опишу како је неко феноменалан домаћин, шампион гостопримства, невероватно услужан човек, обично одушевљено кажу: „Само што ти не заноси муда у кривини“. Ова узречица настала је далеко пре но што је Александар Вучић почео да гостује у емисији „Тешка реч“, јербо је тај ток шоу прави пример традиционалног српског гостопримства.

 

- Водитељ је феноменалан домаћин. Само што ти не заноси... - поверавао се Вучић најближим сарадницима после сваког традиционалног гостовања у тој емисији, па није ни чудо да је у Информеру, листу за напредњаке свих узраста, који у слободно време уређује српски домаћин из „Тешке речи“, ових дана изашла антологијска насловна страна. Фотографија Вучићевог анфаса, поред које је великим словима написано: „Има муда. Срби му то неће опростити“.

- То је, знате, у преносном значењу - објаснио је поносни & заносни аутор поетику сопствене насловне стране, што ваљда треба да укаже како он само преноси оно што сваки човек, а посебно Александар Вучић, мисли о себи.

„Верујем да је ово најхрабрији потез у српској историји“ - објаснио је скромно Вучић пре неки дан шта сваки Србин треба да мисли о смањењу плата и пензија и тако разоткрио како је изгледала првобитна насловна страна Информера. Дакле: „Вучић: Имам муда. Срби ми то неће опростити“. Али му је онда пало напамет:

-Знаш, глупо је да ја то сам кажем. Боље да то каже неко други, рецимо ти. Само избаци оно М - рекао је Вучић српском домаћину.

-Које М!? Како да напишем муда без М? - питао је српски домаћин.

-Ма не то. Избацивањем М из речи имам, добијамо реч има. Капираш - рекао је премијер.

-Аааааа. Схватам. Само, који извор да наведем? - распитивао се заносни српски домаћин.

-Напиши да је то резултат свеобухватног истраживања: „Утицај белих бубрега на смањење буџетског дефицита“ - објаснио му је премијер.

И тако је настала насловница због које ће гарантовано оба аутора бити проглашена за почасне госте следећег Светског првенства у спремању специјалитета од белих бубрега у Горњем Милановцу, популарне „Муд(р)ијаде“. А тренутна епоха српске историје зваће се - од белих листића до белих бубрега. Или једноставније - ера мрсомуда.

Из ове приче може се закључити још нешто - војвода Живојин Мишић, на пример, учинио би најхрабрији потез у српској историји само да је уместо прегањања са Швабама по Сувобору на време смањио плате и пензије за 10 одсто. Шта би тек било да је Лаза Крстић остао министар и скресао све за 20 одсто. Па ништа, изашла би насловница: „Има ооовооолииика....“ Наравно, не Лаза, него премијер. Мада је Лазина оставка доказ да, веровали или не, он ипак има неке ствари веће од Вучића. Такорећи, мудрији је.

Јасно је и да по овом начину размишљања убедљиво највећа муда има ММФ, који тражи смањење пензија и плата чак за 30 одсто. Уосталом, ММФ је организација са два велика слова М.

После ове револуционарне насловнице која уводи свеже идеје и руши непотребне баријере у српском журнализму, није искључено да насловна страна о посети председника Томе дебати о глобалном загревању у Уједињеним нацијама, гласи, рецимо: „Лади јаја“. Пошто су његове везе са климом, глобалним загревањем и глобалним лађењем, у равни просечног сервисера еркондишна који узгаја коке носиље. Свега овога не би било, наравно, да немамо овакву килаву опозицију. Која сем идеја, нема ни...

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси