Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Катанац на штампарију "Графопродукт" због Таблоида?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 09. 2014.

Извор: Радио 021

Катанац на штампарију "Графопродукт" због Таблоида?

Новосадска штампарија "Графопродукт", која штампа четрнаест војвођанских недељника, пре недељу дана је затворена и блокиран јој је рачун, јер "не испуњава техничке услове за рад".

 

Ненајављеном инспекцијом, Сектор за ванредне ситуације је одлуком Министарства унутрашњих послова моментално онемогућио рад тој штампарији стационираној у насељу Адице, што је први случај у Србији да се због техничких неправилности истог тренутка стави катанац на предузеће које се бави оваквом делатношћу.

Како за 021.rs објашњава правник затворене штампарије Марко Николић, том чину претходио је чести притисак на рад предузећа, будући да су годинама упадале разне инспекције, укључујући комуналну, пољопривредну, па чак и ветеринарску.

"Већ током тих контрола, код нас се створила сумња да је то притисак неких државних органа, јер је још 2010. године ова фирма била мета разних инспекција. Током месец дана, долазило је десетак инспекција: инспекција рада, софтверска, пореска, грађевинска, комунална, а чак су и пољопривредна и ветеринарска инспекција долазиле у штампарију, по неким анонимним пријавама. Тада смо упоредо добијали и претње телефоном да ће нам запалити штампарију уколико не престанемо штампање једног недељника", наводи Николић за 021.rs.

Он наглашава да су учесталији проблеми почели крајем августа доласком неколико инспектора у ванредне контроле пословања, без икаквог налога, када су установили "ситне неправилности". Николић тврди да то није наговештавало затварање објекта, а уз све то, Пореска управа је донела решење, којим се привремено блокира рачун "Графопродукта", уз потраживање од 40 милиона динара.

"Према њиховом мишљењу, ми не испуњавамо неке техничке услове, што је преседан, јер су нам рекли да никад ниједној штампарији није моментално забрањен рад. Забрањивали су рад неким бензинским пумпама и фабрикама експлозива, али не штампаријама", тврди он.

Иначе, "Графопродукт" је штампао четрнаест војвођанских недељника, међу којима су недељници из моћне медијске групације "Инфо локал" - НС репортер, Сомборске, Нове кикиндске новине, Суботичке новине, Лист Зрењанин, Вршачка кула, Бачкопаланачки недељник, затим Таблоид, Грађански огласник, итд.

Према речима директора штампарије Небојше Рађеновића, неки од споменутих листова ове недеље неће се наћи на киосцима, чиме је директно угрожено неколико стотина радника штампарије  и медија. Рађеновићу је несхватљив нечији интерес да угаси кућу која нема никакав утицај на садржај новина.

"Ми живимо од штампе, не од писања новина. Ово чак није цензура, већ стварање потпуног медијског мрака у Србији. Ово је најлакши начин да угасите медије, као што је сада једним потезом то учињено ас њих 14. Мене не интересују ни Таблоид, ни Сомборске новине, не занима ме ко шта пише, мене интересује да ја то одштампам и уредно наплатим", негодује Рађеновић у изјави за 021.

Главни и одговорни уредник Таблоида Милован Бркић сматра да је све кулминирало након серијала текстова који је његов недељнк објављивао о палгијату доктората министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

"Након тог писања, из Београда су послали инспекторе Сектора за ванредну ситуацију и одједном, по анонимној дојави, установили су да у штампарији нема портира који има положен ватрогасни курс, и моментално су је затворили. Када је власник ангажовао ватрогасца, измислили су му нове проблеме. Тако су му пре два дана уручили решење којим задужују штампарију дугом од 40 милиона динара и да ће му пленити имовину, штампарију и кућу", прича Бркић за 021.rs, додајући да ће Таблоид наћи начин да настави да излази.

Слично је констатовао и сувласник групације "Info lokal media" Срђан Вучуревић, који је за 021 казао да ће се више о судбини недељника у саставу те групације знати након истраге. Како наводи, нека издања ће каснити, док ће се поједина за ову недељу снаћи код других издавача.

Председник независног друштва новинара Војводине Динко Грухоњић овакав потез МУП-а оцењује као повратак у деведесете током којих није постојала медијска слобода.

"Не знамо званично шта је позадина читавог случаја. Мало је необично да се шаљу људи из Сектора за ванредне ситуације да затворе једну штампарију и да на тај начин заправо онемогуће излажење, не само једног листа који им евентуално смета, него и листова који им "не сметају", чиме наносе економску штету, а наносе и штету слободи говора у Србији", каже Грухоњић за 021.

Подсетимо да је 021.rs и раније писао о претњама које је власник штампарије "Графопродукт" Небојша Рађеновић добијао због штампања листова "неподобног садржаја". (Горица Николин и Сузана Стојићевић)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси