Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сукоб Радио Србобрана и општине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 09. 2014.

Извор: РТВ

Сукоб Радио Србобрана и општине

Када је крајем 2007. године приватизован од стране конзорцијума запослених Радио Србобран је назван светлим примером приватизације. Седам година касније слика је готово сасвим другачија уз нескривени сукоб између Општине и Радио Србобрана који први пут након вишегодишње праксе није преносио седницу локалног парламента. Почетком марта Комисија за доделу средстава у области јавног информисања општине Србобран расписала је конкурс за финансирање јавног информисања за 2014. годину.

Пристигле су три пријаве међу којима није било Радио Србобрана због, како је рекао његов власник Ивица Шмит, конкурсне фарсе.

"Комисија је бројала укупно три члана коју су чиниле председници две локалне политичке организације и члан Главног одбора владајуће партије. То нема везе ни са основним демократским принципима у чему ми не желимо да учествујемо и да на такав начин легализујемо бахат однос локалне самоуправе", објашњава Шмит.

Међутим, председник општине Зоран Младеновић каже да Радио Србобран није учествовао на конкурсу уз образложење да је им је 700 хиљада динара мало. Како у року није уложен ни један приговор па ни из Радио Србобрана, каже Младеновић, од предвиђених пара подељено је 400 хиљада за друга два србобранска медија.

"Ми смо у разговорима са господином Шмитом инсистирали на томе да Радио Србобран мора да учествује на Јавним набавкама и да се мора тачно знати шта је предмет њиховог рада. Због блокаде жиро рачуна Радио Србобран је инсистирао на томе да то буду уговори о донацији како не би било ПДВ-а. Јер, када испоставите фактуру и локална самоуправа је плати, а напомињем да нема неплаћених рачуна с наше стране, тада остаје обавеза плаћања ПДВ-а држави. Када добијете донацију тада нема обавезе ПДВ-а и тада цео износ остаје вама", додаје Младеновић.

У читаву причу убацио се Радио Врбас који је, директном погодбом, уместо Радио Србобрана преносио последњу седницу србобранског парламента јер је, каже Шмит, изостао договор.

"Прихватили смо предлог председника Младеновића да седнице, које просечно трају три сата, наплатимо 100 хиљада динара што је за осам хиљада ниже од нашег ценовника", каже Шмит.

Председник Младеновић тврди друго позивајући се и на сведоке овог разговора.

" Два, три дана пред саму скупштину господин Шмит је рекао да они неће преносити седницу ако не добију три милиона динара. Рекао сам му да ћемо у том случају тражити да неко други преноси седницу. Контактирали смо друге куће а не само Радио Врбас и добили понуду од девет, десет хиљада динара по сату", тврди председник Младеновић.

Младеновић подсећа да од осам запослених и шест сарадника пре приватизације у Радио Србобрану ради само Ивица Шмит који не жели да плати ни минималну цену од једног евра по квадратном метру закупа 260 квадрата пословног простора у којем је смештена радио станица. Шмит, међутим, каже да ће о пословном простору пресудити Уставни суд Србије а спреман је да се жели и Суду у Стразбуру.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси