Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Изложба поводом 90 година радија у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 09. 2014.

Извор: Танјуг, РТВ

Изложба поводом 90 година радија у Србији

Изложба поводом 90 година радија у Србији "Таласи културе, друштво напретка" биће отворена у Каменој сали Радио Београда у организацији Радио-телевизије Србије и Јавног предузећа "Пошта Србије".

Изложба прати развој радио-дифузије на нашим просторима. Аутор је Љиљана Ђорђевић, док су креативну и ликовну обраду радиле Лидија Богданов и Маријана Бабић, наводи се у саопштењу организатора.

На отварању ће учествовати Народни оркестар РТС под управом Владе Пановића који ће поред осталих нумера извести и песму "Милкина кућа" која је била први сигнал и одјавна песма Радио Београда.

Схватајући могућности и важност радиофоније за напредак државе и унапређење друштвеног живота, држава је преко ресорног Министарства пошта и телеграфа, интензивно радила на развоју ове области у периоду између Првог и Другог светског рата.

После првих радио станица које је Српска војска користила у балканским ратовима и Првом светском рату, а затим и набавке радио-телеграфске станице за потребе мировних преговора у Француској, држава расписује конкурс за отварање радио станица у земљи.

Кључну улогу у креирању прве радио станице имали су управо државни службеници, врсни инжењери Министарства Поште и телеграфа преко ког је рад контролисала држава.

Између Министарства и компаније Телеграфија без жица потписан је уговор којим се постављају темељи радифоније и дефинишу важне претпоставке програмских, техничких, организационих и финансијских питања у овој делатности.

У том Уговору се по први пут помињу рекламе, њихово трајање и термини пуштања. Једно давање рекламе наплаћивало се 56 динара, а Министарство је регулисало ту област и доношењем више правилника о радио апаратима за приватну употребу, а пријављивање апарата, наплата такси и претплате обављало се у поштама.

Одобрењем редовног емитовања програма и одређивањем претплатничке таксе од стране Министарства пошта и телеграфа, Радио Београд постао је један од првих радија који су 1924. године отпочели са програмом.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси