Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У сенци пропаганде (2)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 09. 2014.

Аутор: Весна Пешић Извор: Данас

У сенци пропаганде (2)

Ко су губитници вођине пропагандистичке политике? Одговор се логично намеће. Страдаће слобода изражавања тј. критичари вођине пропаганде. Укинуће критички настројене медије и новинаре.

 

Ту спадају и фамозни „грађанисти“. Окупљени око Пешчаника, критиковали су све ауторитарне власти, нарочито националистичку политику и ратове, чије су последице биле најтеже.

Ни сада Пешчаник није изостао и зато се први нашао на удару вођине машинерије. На удару су се нашли и медији који су били у првим редовима борбе још за време Милошевића. Медијски љубимци опозиције Студио Б, Б92, Време и Данас, макар колико се неки од њих прилагођавали новом времену, нашли су се на вођином нишану.

Студио Б је потпуно унакажен под фирмом „модернизације“ градског јавног сервиса и под вођством нове директорке и главне уреднице Иване Вучићевић.

Она каже да се од Студија Б очекује да буде „потпуно пресвучен и улепшан програм у складу са модерним студијом“. На питање новинара каква је судбина Студија Б, она каже „спремни смо за тржишну утакмицу што желимо да покажемо и новом шемом... започели смо и процес приватизације (а јавни градски сервис!?) и очекујемо да се заиста добро котирамо“. Дакле, није вођина машинерија избацила све политичке емисије са ове телевизије (Сарапин Проблем, У центру и Од А до Ш) него је то диктат комерцијализације тј. либерализам!

Са Б92 се десио исти случај. Изгледа да ће нестати све њихове најпопуларније и заиста омиљене критичне и забавне емисије: фамозни Утисак недеље, који живи више од двадесет година, јутарњи и по оштрини познат Кажипрст и нова сатирична емисија 24 минута Зорана Кесића. О Инсајдеру се ништа не чује. Опет исти „либерални“ разлог: Б92 се спаја са Првом, а обе су већ постале комерцијалне телевизије.

Кад већ набрајам, да кажем и то да је страдао Срђан Шкоро, бивши новинар Вечерњих новости, зато што је критиковао састав Вучићеве владе на РТС-у. И листу Данас одрезана је драконска новчана казна од пет милиона динара. Овим ударима на слободу медија, прикривених тобожњим либерализмом и модернизацијом, Вучић је променио структуру и улогу медија у Србији. У развијеним демократским земљама, за добро информисање грађана, квалитетну забаву, образовање и културу служи јавни сервис који сви грађани плаћају. Остале ТВ, које се такође плаћају, налазе своје место под сунцем на тржишту.

Главни Вучићев удар који је остао недовољно запажен је укидање РТС-а као јавног сервиса. Додуше, није РТС био прави јавни сервис, али јесте доскоро држао некакав ниво, а сада је и формално преведен у државно тј. Вучићево власништво. Притом, он је присвојио и високо комерцијални ТВ Пинк, као своју приватну телевизију. Њу је повезао са својим таблоидима, па се вођина пропаганда вишеструко препричава, читањем Информера на Пинку и преношењем Пинка у Информеру. Таблоиди шире лажи, насиље, садизам и безакоње, а онда се такви садржаји морају преносити у регуларне новине, најпре у најстарији српски лист Политику.

То су вођине тровачнице и главни стуб пропагандистичке политике. Заузврат су власнику Пинка учињене важне и приватне услуге. Ко су добитници вођине лажљиве политике? То је већ чисто социолошко питање. Плебс на власти постао је највиши друштвени слој. Њему је секира пала у мед. Позапошљавали су се по свим државним установама и предузећима. Припадници владајуће класе не возе више само аудије и мерцедесе, јер више воле хеликоптере... Добитнике најбоље репрезентују жене и супруге.

Погледајте шта ради и како изгледа Драгица Николић, супруга председника Николића. Постала је права дама. Има дизајнирану фризуру. Одећа, ташне и ципеле све фирмирано. Лепо изгледа на свој начин, на њој је све првокласно. И председник Николић има елегантнија одела. Стекли су приличан иметак, разне куће, станове, аутомобиле, чак су и цркву подигли на свом имању у Бајчетини. Добро им иде, па што да им закерам.

Стиче се утисак да првој дами највише доликује да иде у шопинг. Али она није само то. Као свака прва дама и припадница највишег друштвеног слоја, основала је своју добротворну фондацију под називом „Фонд Драгица Николић“. Фонд је саградио неколико кућа поплављеним грађанима, што јесте успех. Председник је похвалио своју жену и рекао да Влада на њу треба да се угледа. Изгледа да је ту у праву.

Влада је слабо или никако помогла поплављеним грађанима. Обреновчанима ништа није дала, на све стране су остале уништене куће, сачекаће зиму заједно са својим станарима. Донације за поплављене нису објављене, нити како се троши тај новац, како је било обећано. Зато је посланик Зоран Живковић поставио то питање и лично му је Вучић рекао да ће сви подаци о пристиглим парама бити окачени на сајту владе тамо у неки четвртак. Јесте, требало је да буду показани, али из непознатих разлога нису... (Крај)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси