Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ: Неприхватљиво учешће новинара и уредника у кампањи за изборе за националне савете
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2014.

Извор: НДНВ

НДНВ: Неприхватљиво учешће новинара и уредника у кампањи за изборе за националне савете

Независно друштво новинара Војводине сматра да је неприхватљиво и свакако забрињавајуће активно учешће појединих новинара и уредника у политичким кампањама за изборе за националне савете националних мањина, који ће бити одржани 26. октобра ове године.

НДНВ подсећа да је по Кодексу новинара Србије јасно стављено до знања да „активно заговарање у политичкој, изборној или медијској кампањи (политичке странке/компаније и слично), не може да се обавља истовремено с новинарским/уредничким послом“.

Такође, у Кодексу се наводи да „новинари не могу да учествују у политичким кампањама, да носе партијска обележја или да се изјашњавају у корист/у име неког политичког кандидата“.

НДНВ упозорава да су се и у претходном периоду поједини уредници и новинари медија на језицима националних мањина налазили на партијским листама, активно учествујући у кампањама, али да је то пракса која се мора прекинути због тога што је у супротности са концептом медијских слобода, али и добрим укусом.

Наравно да новинари и уредници могу да се посвете и активном политичком ангажману, али у том случају су обавезни да престану са својим уредничким и новинарским деловањем.

Нови Сад, 18. септембар 2014.
Независно друштво новинара Војводине

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси