Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чеда тражи промену закона!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 08. 2009.

Извор: Прес

Чеда тражи промену закона!

ЛДП ће гласати за Предлог закона о информисању само ако Скупштина усвоји предложене амандмане, саопштено после састанка „чедиста“ и НУНС-а



БЕОГРАД - ЛДП Чедомира Јовановића гласаће за Предлог закона о информисању само уколико се усвоје скоро сви поднети амандмани! Ово је саопштено јуче после састанка представника ЛДП-а с руководством Независног удружења новинара Србије.

Конкретно, ЛДП и НУНС јуче су затражили укидање одредби које прописују забрану преноса власништва и забрану рада медија ако је рачун у блокади 90 дана. Такође, тражи се да се привредни прекршаји повреде претпоставке невиности и објављивање порнографског садржаја третирају као професионални, не привредни преступи.

НУНС: ПоправитиПотпредседница НУНС-а Јелка Јовановић објашњава да је то удружење урадило анализу више од 50 поднетих амандмана и да је закључило да се њиховим усвајањем закон може поправити.

- Пошто више не постоји могућност повлачења закона из процедуре, ми сада покушавамо да поједини амандмани уђу у законски текст. До краја недеље даћемо тачан списак тих амандмана. Начелно смо се договорили око најспорнијих казни, које се тичу услова привређивања. Генерално, тражимо да се укину одредбе које прописују забрану преноса власништва и забрану рада медија ако је рачун у блокади 90 дана. Јер зашто би медији били у другачијој позицији од трговаца или произвођача кекса?! - објашњава Јовановићева.

Према њеним речима, НУНС је предложио и да се уведу праведнији распони висине прописаних казни за медије.

- Да ли ће то предлагачи уважити, видећемо. Ни ми, ни ЛДП не можемо гарантовати да ће наш договор бити усвојен. То сад више не зависи од нас...Потпредседница ЛДП-а Јудита Поповић каже да ће ова партија гласати за спорни Предлог закона само ако се с њим сагласе професионална удружења.

- Договорили смо се да се у дану за гласање усвоје поједини амандмани које су поднели посланици и посланичке групе како би закон био битно побољшан. Ако би новинарска удружења рекла да је та амандманима пречишћена верзија закона у реду, онда не би било сметње да ЛДП гласа за закон - објаснила је Поповићева.

На питање да ли ће ЛДП гласати за Предлог закона ако УНС буде и даље инсистирао на његовом повлачењу, потпредседница ЛДП-а није имала прецизан одговор.

- О том потом, сачекајте да видимо шта ће бити...Г17: Како Брадић кажеНа другој страни, Жељко Ивањи из Г17 Плус каже да ова странка неће имати ништа против да гласа за амандмане само ако се с тим сагласи Министарство културе. На примедбу да је министар културе Небојша Брадић кадар Г17 Плус, Ивањи одговара:

- Верујем да министар сам треба да доноси одлуке. Нећемо му ништа сугерисати, као што то не чинимо ни у случају осталих наших министара. Ми смо странка демократске оријентације...Министар Брадић јуче није одговарао на наше позиве.

Антрфиле : Смајловић: Закон мора да се повуче!


Председница УНС-а Лиљана Смајловић најављује да ће данас у подне делегација ЛДП-а доћи на разговоре с представницима тог удружења. УНС ће међутим тражити да ЛДП гласа против закона.

- Наш први захтев ће бити да се гласа против закона. Власт мора да каже својим посланицима да гласају против тог закона пошто при његовој изради нису консултовали новинаре, ЕУ, медијске експерте... Ако то власт неће да прихвати, за нас је једино прихватљиво да се изгласа закон под условом да буду усвојени амандмани посланика и посланичких клубова којима се тражи да буди брисани сви чланови Предлога закона осим два - каже Смајловићева.

- За нас су прихватљива само два члана тог закона. Онај који се односи на повећање казни за дистрибутере ако из неекономских разлога не дистрибуирају штампу и други који се тиче повећања казне за објављивање идентитета малолетника. Све друге опције нама су неприхватљиве! - категорична је Смајловићева.

Б. Бојић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси