Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ: Апелациони суд у Новом Саду угрожава медијске слободе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 09. 2014.

Извор: НДНВ

НДНВ: Апелациони суд у Новом Саду угрожава медијске слободе

Независно друштво новинара Војводине веома је забринуто због одлуке Апелационог суда у Новом Саду да поништи пресуду новосадског Вишег суда којом је одбијена тужба против Бечејског мозаика, а коју је против овог листа поднела председница бечејског Удружења горана Марија Миковић.

НДНВ сматра да је овом одлуком Апелациони суд у Новом Саду озбиљно угрозио медијске слободе, поништавајући пресуду која је била утемељена у закону и међународној судској пракси, истовремено доносећи правно апсурдно образложење које практично значи да новинари и медији могу бити кажњени због изречених вредносних судова.

Подсећамо да је тужиља поднела тужбу због писма читаоца у Бечејском мозаику којом се критикује сеча стабала у Горанском парку у Бечеју, а да је у истом броју листа, на истој страни, имала прилику да саопшти своје виђење ове сече. Поред тога, Савет за штампу је у марту ове године донео одлуку по којој Бечејски мозаик у овом случају није  прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

Судска пракса у Србији није наклоњена медијским слободама и професионалном новинарству и тим пре је застрашујуће да се и добри судски примери, каква је одлука првостепеног суда у овом случају, поништавају и враћају на поновни поступак, чиме се шаље опасна друштвена порука да медијске слободе у овој земљи не постоје или да постоје само за оне медије који су у служби власти.

Док поједини таблоиди и медији свакодневно на најдрастичнији начин крше законе и све професионалне и цивилизацијске норме, понижавајући грађане Србије, дотле се медији који се налазе ван контроле власти налазе под баражном политичком, економском и судском паљбом

Нови Сад, 17. септембар 2014.

Независно друштво новинара Војводине

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси