Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сарапа: Емисију су ми укинули из злобе и зависти. Директорка Студија Б: Нек ме тужи!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 09. 2014.

Аутор: Весна Ђорђевић, Дафина Достанић Извор: Блиц

Сарапа: Емисију су ми укинули из злобе и зависти. Директорка Студија Б: Нек ме тужи!

Независно удружење новинара Србије (НУНС) оценило је данас престанак емитовања емисије „Сарапин проблем“, у оквиру програма Студија Б, као пример цензуре. Директорка телевизије Ивана Вучићевић одлуку је за "Блиц" образложила ниским рејтингом, док аутор Предраг Сарапа одговара да је његова емисија била једна од најгледанијих на овој телевизији.

 

"Не желећи да се меша у уређивачки концепт РТВ Студија Б, НУНС, ипак, указује да је овај политички толк шоу био годинама прилика да грађани чују и виде представнике различитих политичких опција и мишљења", наводи се у саопштењу, у ком се наглашава и да ће се скидањем „Сарапиног проблема“ са програма "битно смањити могућност политичког дијалога на овој телевизији, чиме ће бити оштећени и гледаоци и целокупна јавност".

"РТВ Студио Б, барем док се финансира средствима грађана, мора да одсликава политичку реалност и разноликост што је, управо, била основна карактеристика ауторске емисије Предрага Сарапе. Студио Б је обавезан да поштује професионалне стандарде и уважава чињеницу да је „Сарапин проблем“, годинама уназад, била једна од најгледанијих емисија тог типа", наводе из НУНС-а.

НУНС даље сматра да кадровске промене на челу ове медијске куће не смеју да се одразе на квалитет програма који се емитује, а промена програмске шеме "не сме да буде алиби за фаворизовање одређених политичких опција".

"Обавеза РТВ Студија Б је да грађани Београда буду професионално и објективно информисани јер се ова медијска кућа финансира управо њиховим новцем", закључује НУНС.

Сарапа: Злоба, завист и амбиција директорке

Аутор емисије Предраг Сарапа каже за "Блиц" да је о скидању с програма сазнао из новина.

- Нико ме до данас није познао телефоном нити ми усмено објаснио зашто се моја емисија укида. Лично сматрам да су у питању три ствари: злоба, завист и политичка амбиција директорке да се некоме додвори - каже Сарапа.

Он тврди да теза да је емисија укинута јер је имала низак рејтинг нема основа, зато што је, каже он, "управо због енормне гледаности њено време трајања продужено на сат и по".

- „Сарапин проблем“ је најгледанија емисија у том термину на телевизији Студио Б и тако је годинама уназад. То може да потврди и Александар Тимофејев који је водио ту кућу до недавно. Изјаву нове директорке тумачим као покушај оправдавања за нешто за шта оправдања нема. Ову количину бескрупулозности никада у животу пре нисам срео. Ни 90-их година није било овако. Суочавамо се са људима који се непрофесионално опходе према свом послу, са новинарима у покушају који, уместо да уче и на тај начин напредују, они се служе лажима и додворавањем. Дошло је време да се скидају емисије, да се измишљају разне „техничке сметње“ и сличне ствари. И за крај, желео бих да се захвалим многобројним колегама који ми пружају подршку, као и новинским удружењима - рекао је Сарапа за „Блиц“.

Директорка: Ко губи, има право да се љути

Директорка телевизије Студио Б изјавила је поводом овог случаја за "Блиц" да је Сарапин проблем не дотиче.

- Шокирана сам пренаглашеном и неоснованом реакцијом колеге Предрага Сарапе и немам намере да учествујем у лечењу повреде, било чије сујете. У сваком случају ко губи, има право да се љути. Ако нешто што сам навела није истинитно, јавно га позивам да ме тужи. Такође, наглашавам да све сто сам напоменула поводом нове програмске шеме Студија Б, није производ моје произвољне оцене, већ је базирана на добијеним, званичним информацијама институција које се том тематиком баве. Ово није мој ниво комуникације и врло је недостојан да на било који начин ја учествујем у томе. Још једном хоћу да напоменем да желим све најбоје мом драгом колеги - изјавила је за "Блиц" Ивана Вучићевић, вд. директор и главни и одговорни уредник Студија Б.

 

Коментари (3)

Остави коментар
нед

14.09.

2014.

gordianos [нерегистровани] у 23:33

šteta

Zašto su skinuli kultnu emisiju kolege Sarape? Verovatno je opet politika presudila na uštrb kvaliteta...
Šteta!

Одговори
суб

13.09.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 23:14

ТАКО ТРЕБА!

Одавно чекам да се ”новинарско небо” прочисти од наноса црних облака који су дивну професију свели на мизерију. Поменута особа са СТУДИЈА Б је симболизовала непрофесионалност, загриженост, анимозитет према свему што није у његовом идеолошком опсегу, невиђено некултурно се понашао пред камерама, пример какав не треба да буде водитељ било ког програма. Честитам колегијуму станице и верујем у сваку њихову реч. Похвала и УНС што се ”умешао” на начин који доликује асоцијацији са дигнитетом- још доста има, посебно у Београду, новинара који су промашили часну, одговорну, узвишену професију. Не дајте се! Утичите да се такво стање мења, то је у корист свих нас.

Одговори
суб

13.09.

2014.

Ridžvejanonymous [нерегистровани] у 01:38

Dosistička prošlost

Sarapina emisija je ukinuta, kako pretpostavljam, ne zbog direktorkinih, već njegovih političkih ambicija. Svakome ko je pratio Sarapine emisije, najpre na TV Politici, kasnije Studiju B, više je nego jasno da je bio jedna od propagandnih perjanica DOS-a, odnosno DS. Zahvaljujući svojim neskrivenim političkim opredeljenjima, Sarapa se godinama nije skidao sa TV ekrana dok su na vlasti bili ljudi iz navedenih stranaka. A to što se poziva na Timofejeva, nije ništa drugo nego ona narodna: "Salebdžija za bozadžiju".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси