Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Укидање пресуде законито"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 08. 2009.

Извор: Б92 net

"Укидање пресуде законито"


Нови Сад, Београд -- Суд у Новом Саду саопштио је да је одлуку о укидању пресуде вођи Националног строја Горану Давидовићу по тужби Динка Грухоњића донео у складу са законом.



Новосадски окружни суд је укинуо пресуду и наложио ново суђење после жалбе Давидовића да део судске документације није писан ћириличним писмом, а и тужба је написана латиницом.
У саопштењу Окружног суда наводи се да је Општински суд у првостепеном поступуку у којем је пресуђено да Давидовић Грухоњићу исплати 500.000 динара на име повреде части, угледа и права, прекршио права туженог јер је "противно одредбама закона одбио захтев странке да у поступку слободно употребљава свој језик и писмо".

Окружни суд је навео да је Законом о парничном поступку прописано да се он води на српском језику екавског или ијекавског изговора и да се у том поступку користи ћирилично писмо, а латинично писмо у складу са уставом и законом.

Суд је навео да је статутом града Новог Сада предвиђено да је у граду у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо. "И на територији оних општина у Србији у којима је у службеној употреби истовремено и ћирилично и латинично писмо, странке у парничном поступку имају право да се служе својим језиком и писмом", пише у саопштењу.

Грухоњић је Давидовића тужио због навода у Давидовићевој књизи "Случај Национални строј".

НВО: Великодушност према фашистима

Београдски центар за људска права упозорава на све чешће знакове да су судови у Србији великодушни према људима који се отворено представљају као фашисти. Ова невладина организација као најновији пример оваквог понашања судова наводи пресуда Окружног суда у Новом Саду, којом се укида пресуда општинског суда Горану Давидовићу зато што "део судске документације није писан ћириличним писмом, а и тужба је написана латиницом".

“Ово би могао бити опасан преседан, на основу кога могле да буду укинуте многе судске одлуке и могли би да буду поремећени многи поступци пред државним органима", наводи се у саопштењу Центра.

“Међународно заштићено право сваког човека је да се суду обраћа на језику који користи и разуме. Ако је Уставом Србије ћирилично писмо проглашено за званично, то се односи само на суд као државни орган, а не на странке пред њим”, додаје се у саопштењу.

“Сада се може очекивати да је екстрадиција Давидовића немогућа, јер италијански органи не читају ћирилицу, којом им се органи из Србије једно могу обраћати”, оценио је Београдски центар за људска права.

Снежана Маловић: Преиспитати одлуку

Министарка правде Србије Снежана Маловић је изјавила да ће иницирати преиспитивање одлуке којом је укинута пресуда вођи "Националног строја" Горану Давидовићу. Маловићева је навела да ће затражити да надзорни одбор Врховног суда Србије преиспита одлуку Окружног суда у Новом Саду којом је Давидовићу укинута пресуда и наложено ново суђење.

Новосадски Окружни суд укинуо је пресуду вођи "Националног строја" Давидовићу, по тужби новинара Бете Динка Грухоњића, са образложењем да је Давидовићу ускраћено право да користи свој језик и писмо, пошто није поштован његов захтев да му се током суђења достављају сви судски списи писани ћирилицом.

ЛСВ: Правни нонсенс

Одлука Окружног суда у Новом Саду којом је укинута пресуда против Горана Давидовића по тужби новинара Динка Грухоњића је "несумњив правни нонсенс", оценила је Лига социјалдемократа Војводине.

ЛСВ је оценио да је од одлуке суда "горе то што је на ригорозан начин примењен Милошевићев Закон о употреби језика и писма из 1991. године, који је модификован 1993. и 1994. године".

"Овом одлуком повређена су и бар два члана Закона о правима и слободама националних мањина као и Оквирна конвенција Савета Европе која се у Србији непосредно примењује. Забринути и зачуђени питамо се да ли је огрешење о закон теже на латиници, па се користи повољнији услов за оптуженог тиме што се тражи да списи буду на ћирилици", наводи се у саопштењу. ЛСВ је оценила да након овог примера грађани Србије "морају да се запитају у каквој то земљи живе кад се неонацисти и батинаши могу сакривати иза ћирилице".

текст преузет са http://www6.b92.net/info/vesti/index.php

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси