Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Антене само до краја 2015.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 09. 2014.

Извор: РТВ

Антене само до краја 2015.

Србија ће до јуна 2015. прећи на емитовање дигиталног сигнала, а држава ће обезбедити неопходне "сet-top boxove" за 180 хиљада најсиромашнијих. У Србији, преко тзв земаљских, собних и кровних антена сигнал прима око 38 одсто грађана и они ће морати да прилагоде своје уређаје новом стандарду до задатог рока.

 

Још 2005. почела је дигитализација у Србији, а данас чак 93 грађана може да прима дигитални сигнал, ипак мало њих зна шта то значи.

Чак и посвађани са техником, до јуна 2015. мораће да обезбеде уређаје који подржавају дигитални сигнал. Пред корисницима су три могућности. Да буду у систему кабловске телевизије, да купе "set top box" уређај или нов телевизор.

"Ствар је финансија. Тај 'Set top box' кошта око 6, 6 и по хиљада динара, и ко има стари модел CRT телевизора, мораће да га купи. Такође, и новији телевизори, без DVBT2 тјунера, такође ће морати да се прикључе на 'сет топ боx'. Ко је на кабловској телевизији неће морати, јер већ добија дигитални сигнал преко кабла", каже Зоран Петровски из  firme LEXXON.

Ипак, телевизоре који подржавају DVB-T2 стандард који је Србија прихватила, теже је наћи на тржишту. То је стандард који смо прихватили само ми и Енглези. Много су чешћи телевизори са DVB-T, DVB-C tјунером, што је стандард који прихвата већина европских земаља.

DVBT2 тјунер имају углавном новији и скупљи модели телевизора који коштају од 30 хиљада динара, и више!

То почетно улагање једини је трошак преласка на дигиталну телевизију за кориснике, који ће, заузврат добити низ погодности, пре свега бољу слику и звук!

Наша медијска кућа почела је са емитовањем дигиталног сигнала 2012. године и сада нас можете пратити на оба начина, аналогно и дигитално. Аналогни сигнал биће потпуно укинут до јуна 2016!

Коментари (1)

Остави коментар
пет

12.09.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 10:45

НЕТАЧАН НАСЛОВ

Антене остају јер без њих нема пријема дигиталног сигнала.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси