Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Полиција још није открила ко је пребио новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 09. 2014.

Аутор: Данијела Вукосављевић Извор: Политика

Полиција још није открила ко је пребио новинара

Полиција још није саопштила виновнике пребијања Милоша Ђорелијевског, новинара агенције Бета, 29. јула 2008. године током протестног митинга СРСа поводом хапшења Радована Караџића. Ђорелијевски се подсетимо, легитимисао као новинар пред полицајцима, који су на њега тог дана насрнули без икаквог разлога. Шест година је било потребно да се ухапси осумњичени који је нанео тешке повреде Ранку Панићу на истом том протестном митингу, од којих је несрећни човек умро 17 дана касније.

Истрага овог случаја се са мртве тачке померила пре две године, оног тренутка када је заправо показана политичка воља за његово решавање. За наношење тешких повреда Панићу, од којих је касније умро осумњичен је Никица Ристић, припадник нишког одреда Жандармерије.

Он се налази у притвору, који му је одредио суд. Детаљи истраге остали су непознати јавности. Поједини медији објавили су да је Никица Ристић, осумњичени жандарм ухапшен на основу изјаве његовог тадашњег колеге, као и да га је до сада од хапшења штитио генерал Братислав Дикић, сада помоћник директора полиције, а до пре годину дана командант Жандармерије. Наводно Ристић је био у Дикићевом обезбеђењу.

Познато је да је полиција на основу одеће идентификовала Панића у маси људи на видеоснимку са митинга. Тако се дошло и до информације о жандармима, који су насрнули на њега. Питање је, ако се полиција уопште бавила овим случајем, како није могла на исти начин да утврди ко је тукао новинара Ђорелијевског, када се тачно зна где је он нападнут? Полиција би требало да има тачну позицију сваке јединице или полицијског одреда, јер се пред свако масовно окупљање прави процена безбедности на основу које се распоређују полицијске снаге.

Дакле, надлежнима би требало да буде познато где се који полицајац налазио. Подсетимо, у акцији против насилних демонстраната на Теразијама, више полицајаца напало је групу новинара, који су мирно стајали и у рукама држали прес картице. Ђорелијевски је ударен више пута пендреком по глави, лицу и телу. Како је тада објавила агенција Бета, када је Ђорелијевски покушао да крене према београдском Ургентном центру, наишао је на кордон од више десетина полицајаца. Новинар се легитимисао и рекао им где је кренуо, на шта су полицајци почели да вичу на њега и да га псују, а један од њих га је и шутнуо.

На питање новинара Бете зашто га ударају иако није ништа урадио, полицајци су наставили да га туку. Ђорелијевски је за „Политику” тада изјавио да је само једном био у полицији и дао изјаву и да га после тога више нико није позвао.

Овим поводом јуче се саопштењем огласило Удружење новинара Србије (УНС), које тражи од надлежних да саопште да ли је и шта урађено поводом пребијања Ђорелијевског истог дана када је пребијен и Ранко Панић. „УНС не губи наду да ће полиција пронаћи и виновнике пребијања Ђорелијевског, као што је пронашла осумњиченог за убиство Ранка Панића. УНС не губи наду да у држави Србији за проналажење нападача на новинаре, макар то били полицајци, није потребна политичка воља, већ да је довољно да надлежни раде свој посао.

УНС не губи наду, у случају да је та воља ипак потребна, да ће је држава показати и пронаћи полицајце који су 29. јула 2008. у два наврата пребили Ђорелијевског. УНС зато захтева да држава, као и у случају Ранка Панића, пронађе одговорне за пребијање Милоша Ђорелијевског”, наведено је у саопштењу УНСа.

Из МУПа у току јучерашњег дана није одговорено на наша питања да ли полиција истражује или је истраживала напад на новинара и шта је током истраге утврђено. Није нам одобрен ни захтев за кратак телефонски разговор са генералом Братиславом Дикићем, којег смо хтели да питамо да ли је тачно да је осумњичени жандарм Ристић био припадник његовог обезбеђења и да ли га је штитио од хапшења.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси