Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Караџићу, смањи тон рекламама на ТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 09. 2014.

Аутор: М. Р. Петровић Извор: Блиц

ЕПП на националним фреквенцијама проби бубне опне гледаоцима

Караџићу, смањи тон рекламама на ТВ

Иако је РАТЕЛ више пута утврдио да ТВ станице пуштају гласније рекламе него што би смеле, не само да ниједна није кажњена, већ није поднета ниједна прекршајна пријава.

Доношењем нових медијских закона сада је то делом прешло у надлежност Регулаторног тела за електронске медије (бивша РРА), која се, међутим, ни раније није показало превише ефикасно у кажњавању прекршилаца законских норми.

Проблем је, наиме, у томе што и поред јасних законских овлашћења, ни РАТЕЛ ни РТЕМ нису стриктно користили своја права, нити су на прави начин реаговали на кршење законских норми.

Председник РТЕМ Горан Караџић сада, међутим, каже да је од РАТЕЛ-а затражио податке о прекршиоцима, ко је, када и на који начи прекршио закон како би против њих биле поднете прекршајне пријаве.

- Од сад ћемо и моћи да подносимо прекршајне пријаве, али РАТЕЛ и даље мери те девијације,  односно одступања.  Тражили смо да  нам доставе податке како бисмо могли да реагујемо. А пошто они не могу у континуитету да прате програме,  ми ћемо да урадиомо једну штих пробу. Доставићемо им сваке недеље у месецу по један дан снимљених програма како би могли да измере одсупања, па ћемо да поднесемо пријаве - каже Караџић за "Блиц".

У РАТЕЛ-у објашњавају да су они раније упозоравали емитере  да не појачавају сигнал, али кажу да пријаве нису подносили.

- Нисмо подносили пријаве за прекршајно гоњење, али јесмо упозоравали директно и индиректно, путем обавештења на сајту. Важно је напоменути да је пут телевизијског програма од студија до гледаоца сложен, поред терестричког (земаљског), постоје и други начини дистрибуције, (сателит, кабловска, ИПТВ)  и често није могуће утбрдити  кад је гласност реклама повећана - кажу у РАТЕЛ-у.

Додају, такође, да пријаве нису подносили делом и због тога што су емитери углавном снижавали тон  након њихових опомена и упозорења. То их није, међутим спречавало да касније тон емитовања реклама поново појачају.

Они не желе да кажу ко је досад највише кршио ова правила, али набоде да су бележена одступања и "до 200 килохерца".

Примера ради дозвољено одступање је 75 килохерца што значи да једна станица сме да користи фреквенцијски опсег који толико одступа од њене основне фреквенције.

- А што је веће одступање јачи је сигнал,  па је самим тим и тон јачи -објашњавају у РАТЕЛ-у.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

11.09.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 15:20

Jaci ali izoblicen signala reklama


Posledna tri pasusa ovog teksta glase:

"Oni ne žele da kažu ko je dosad najviše kršio ova pravila, ali nabode da su beležena odstupanja i 'do 200 kiloherca"'.

Primera radi dozvoljeno odstupanje je 75 kiloherca što znači da jedna stanica sme da koristi frekvencijski opseg koji toliko odstupa od njene osnovne frekvencije.

- A što je veće odstupanje jači je signal, pa je samim tim i ton jači -objašnjavaju u RATEL-u."

Ako je devijacija frekvencije premasila vrednost od 200 kHz, onda je sirina zauzetog opsega emisijom premasila vrednost od 430 kHz, sto je znatno vec od sirine potrebnog i propusnog opsega (250 kHz), pa su se pored smetnji u susednim kanalima javile i smetnje u samom kanalu zbog znacajnih izoblicenja u prijemu sopstvenog signala.

Najveca devijacija frekvencije iznosi:

- za predajnika za analognu terestricku zvucnu radiodifuziju sa FM u VHF opsegu: 75 kHz;

- za predajnika za analognu terestricku TV radio-difuziju: 50 kHz.

Za preduzimanje upravnih mera u ovom i drugim slicnim slucajevima nadlezan je inspektor elektronskih komunikacija u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, u skladu sa clanom 135. Zakona o elektronskim komunikacijama.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси