Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Плодови отровног дрвета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 09. 2014.

Аутор: Ј. Л. Извор: Данас

ДОКУМЕНТИ: Одговор одбране Радомира Марковића на оптужницу за убиство Славка Ћурувије (1)

Плодови отровног дрвета

Тужилаштво за организовани криминал је од самог почетка вођења истраге у односу на овде окривљене кршило права одбране загарантована Закоником о кривичном поступку, Уставом РС и Европском конвенцијом о заштити људских права и основних слобода.

 

Већ приликом саслушања Радомира Марковића тужилац је учинио тешку повреду ЗКПа и покушао да отежа положај овог окривљеног, а чији положај је, самом чињеницом да се налази на издржавању казне затвора од 40 година, већ довољно отежан. Дакле, још пре 20. јануара 2014. године као дана саслушања окривљеног Радомира Марковића, које је обављено у библиотеци КПЗ "Забела", њему је ускраћено право да се упозна са Наредбом о спровођењу истраге и Наредбом о допуни наредбе о спровођењу истраге, а на шта је имао право у смислу одредбе чл. 297 ЗКП. Наиме, одредбом чл. 297 ЗКП експлицитно је одређено да се Наредба о спровођењу истраге доставља осумњиченом и његовом браниоцу заједно са позивом односно обавештењем о првој доказној радњи којој могу присуствовати.

Истим чланом, у ст. 2 речено је да ако се у току истраге против непознатог учиниоца утврди његова истоветност, јавни тужилац ће допунити наредбу о спровођењу истраге у смислу чл. 296 ст. 3 и поступити у складу са ставом 1 овог члана (чл. 296 ЗКП). Значи, јавни тужилац је био дужан да заједно са позивом тј. обавештењем за саслушање осумњиченог Радомира Марковића, њему и његовим браниоцима достави Наредбу о спровођењу истраге, као и Наредбу о допуни наредбе о спровођењу истраге.

Самим тим нечињењем тужилац је онемогућио Радомира Марковића да се упозна са кривичним делом и радњама које му се стављају на терет, а камоли да се адекватно припреми за изношење одбране. Непосредно пре првог саслушања надлежни тужилац поново свесно крши права на одбрану Марковића, те том приликом, супротно одредби чл. 68 ст. 6 ЗКП не омогућава окривљеном и његовим браниоцима да прочитају кривичну пријаву са свим прилозима, записник о увиђају и налаз и мишљење вештака.

Том приликом одбрани и окривљеном је омогућен увид искључиво у текст једне од кривичних пријава против Н.Н. лица, као и наредбе о спровођењу истраге против Н.Н. лица и ништа више. Тужилац је био дужан да на увид достави све кривичне пријаве по којима поступа у овом предмету, све допуне кривичних пријава и то заједно са приложеним доказима пошто докази који се достављају уз кривичну пријаву чине њен саставни део.

Уопште нису дати на увид записници о увиђају, као ни налази и мишљења вештака која у овом предмету већ 15 година постоје! Тим поводом одбрана Радомира Марковића је Републичком јавном тужиоцу уложила Приговор због неправилности у току истраге дана 21. фебруара 2014. године. Републичко јавно тужилаштво је на Приговор одговорило Решењем бр. КТПИ-2/14 од 3.3.2014. године, којим је делимично усвојило као основан приговор бранилаца окр. Радомира Марковића због неправилности примене чл. 68 ст. 1 тач. 6 ЗКП, те је издало Обавезно упутство јавном тужиоцу да отклони утврђене неправилности.

Везано за део Приговора који је наведеним решењем РЈТ одбијен, одбрана Радомира Марковића уложила је Притужбу због неправилности у току истраге судији за претходни поступак Вишег суда у Београду, Посебног одељења, дана 13. марта 2014. Истим је истакнуто да Радомиру Марковићу није омогућено да присуствује ниједној доказној радњи спроведеној у том поступку до подношења притужбе, нити му је обезбеђено упознавање са списима предмета. Иако је одбрана Радомира Марковића експлицитно тражила да се његово присуство обезбеди приликом извођења доказних радњи (којима иначе присуствују окривљени Ромић и Радоњић, као и комплетна одбрана, те чак и пуномоћници оштећених), поступајући тужилац се оглушио на те захтеве.

Чланом 300 ст. 1 ЗКП императивно је одређено да је јавни тужилац дужан да... осумњиченом и његовом браниоцу упути позив са временом и местом испитивања сведока. Чињеница да су браниоци примали позиве и присуствовали тим радњама није искључило обавезу тужиоца да о томе обавести и осумњиченог, тј. у овом случају обезбеди његово присуство, посебно имајући у виду да одбрана то децидно тражи. Дана 12.5.2014. године судија за претходни поступак је донео Решење бр. КППр-По133/14 којим је у усвојио Притужбу бранилаца Радомира Марковића, те је Тужилаштву за организовани криминал наложио да окр. Марковић Радомиру омогући пуно остваривање процесних права прописаних одредбом чл. 68 ст. тач. 8 до 10 ЗКП.

И поред Решења РЈТ и судије за претходни поступак, поступајући тужилац до доношења Наредбе о завршетку истраге није поступио по тим актима и исправио неправилности у поступку на које му је истим указано. Наиме, након доношења Решења судије за претходни поступак, тужилац је омогућио Марковићу да изврши увид у списе предмета и почео је да позива и Радомира Марковића на саслушања сведока али није отклонио претходно учињене неправилности, тј. није саслушао окривљеног након упознавања са списима у смислу Обавезног упутства РЈТ, нити је поново спровео доказне радње за које је Решењем судије за претходни поступак утврђено да су спроведене незаконито.

Дакле, због тих пропуста у истрази, иста је очигледно незаконито спроведена и сви докази прикупљени од момента саслушања Радомира Марковића (па чак и они изведени у његовом присуству) незаконити су, тј. контаминирани по принципу "плодова отровног дрвета", те се не могу користити у кривичном поступку.

Имајући то у виду, ни предметна Оптужница не може никако бити оснажена, јер се базира већим делом на незаконито прибављеним доказима и повредама права на одбрану загарантованих како ЗКП-ом, тако и Уставом РС и Европском конвенцијом о заштити људских права и основних слобода (која чини саставни део правног система Републике Србије), те одбрана предлаже да Веће Вишег суда донесе одлуку у смислу одредбе чл. 337 ст. 6 ЗКП и издвоји из списа предмета на горе описан начин незаконито прибављене доказе и потом, у смислу одредбе чл. 337 ст. 3 ЗКП врати надлежном тужиоцу предметну Оптужницу. Приредила Ј. Л.

Интересовање јавности

Оптужница за убиство Славка Ћурувије подигнута је 9. јуна ове године, након готово шестомесечне истраге, а 24. јула, одлуком Специјалног суда, враћена на допуну. Некадашњи начелник Ресора државне безбедности Радомир Марковић и тројица бивших припадника РДБ терете се да су организовали криминалну групу и да су по налогу Н.Н. лица испланирали и извршили Ћурувијино убиство у априлу 1999. зарад очувања тадашње власти. Поступку претходи једногодишњи рад Комисије за истину о убијеним новинарима на челу са Вераном Матићем, и дугогодишње велико интересовање јавности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси