Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Не застарева хонорарни стаж
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 09. 2014.

Аутор: Данијела Нишавић Извор: Блиц

Не застарева хонорарни стаж

Без обзира колико је година прошло, могуће је ретроактивно уплатити стаж на основу ранијег хонорарног рада.

Данијела Милосављевић је једна до многих која је до сталног посла дошла после више година хорорарног рада. Типично за новинарску професију.

 

- Радила сам у две новинске куће, укупно пет и по година хонорарно. Од тада је прошло 15 и по година и сада желим да уплатим стаж. Значиће ми због пензије - прича она.

 Новинари, али и музичари, спортисти, чланови културно-уметничких друштава, али и други који обављају самосталну делтатност уколико нису били пријављени могу да уплате доприносе и да регулишу пензиони стаж. То право не застарева, а захтев се може поднети увек. Али, за то су потребни валидни докази.

- У случају да нису били пријављени а имају доказе удружења да су у одређеном периоду обављали самосталну професионалну делатност и да им је она била једино или главно занимање, могу кроз накнадни поступак да остваре право на уплату доприноса за тај период - објашњавају у Фонду ПИО.

Валидни докази за ПИО су потврда удружења која је издата на основу потврде о раду, уговори, признанице о уплати пореза, односно докази о томе да је делатност била плаћена. Изјаве сведока се не прихватају.

Након пријаве, Фонд рачуна колико ће новца морати да се уплати за доприносе за пензијско-инвалидско осигурање.
И док се хонорарни рад, без обзира кад је настао, признаје, грађани који имају рупу у стажу, јер одређени период нису радили, не могу да докупе стаж. Такву могућност нису имали ни по овом важећем закону, а неће га имати ни по новом, који ступа на снагу 1. јануара 2015. Ретроактивност у докупу стажа не постоји.

 Једино ко може да докупи стаж јесу грађани који су радили у фирмама које су у међувремену отишле у стечај или не постоје, уколико се утврди да послодавац није уплаћивао стаж и под условом да су у систему осигурања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси