Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Црна трака преко очију није за слике деце у штампи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 09. 2014.

Аутор: Катарина Ђорђевић Извор: Политика

Црна трака преко очију није за слике деце у штампи

У полувремену недавно одигране фудбалске утакмице у Сремској Митровици, на којој су се увежбавали дечаци, фудбалери младих селекција Црвене звезде, дошло је до сукоба између тренера на кога је насрнуо отац једанаестогодишњег фудбалера јер је тренер извео његовог сина из игре.

Извештај о овом догађају дневни лист „Информер“ објавио је са фотографијом на којој су свим фудбалерима подмлатка Црвене звезде ставили црну траку преко очију.

Уз слику напоменуто је: „Због Закона о информисању лица деце су сакривена”.

Ови дечаци, од којих би многи били срећни да им се слика у дресу појави у новинама макар и поводом немилог догађаја са почетка текста, нису усамљен пример - у медијима се често појављују слике деце са замагљеним ликом без обзира о којој теми се извештава.

Да ли су црна трака, која је до сада у штампи била обележје црне хронике, као и „пикселизована” фотографија услов без кога се не могу појавити деца у медијима?

Представница београдске канцеларије Уницефа Јадранка Милановић каже да не постоји једноставни рецепт - како представити децу у медијима, али додаје да стављање црне траке преко лица малишана свакако није начин, јер буди јасне и ружне асоцијације на осуђенике или осумњичене за неки злочин.

- Међународна Конвенција о правима детета, на коју је наша земља ставила законски потпис, каже да идентитет детета у медијима мора да се штити када је дете угрожено или може бити угрожено или стигматизовано. По Закону о јавном информисању идентитет деце мора бити заштићен и родитељи морају бити питани да ли желе да се њихово дете појави у медијима, али нигде у закону експлицитно не пише да се преко лица детета мора ставити црна трака - објашњава Јадранка Милановић.

Она додаје да Уницефове смернице о етичком извештавању о деци говоре да се увек мора променити име и визуелно прикрити идентитет детета које је жртва сексуалног искоришћавања или злостављања, виновник физичког или сексуалног злостављања, ако је дете ХИВ позитивно или има сиду, ако је дете оптужено или осуђено због учињеног кривичног дела и ако је дете злоупотребљено као борац у неком оружаном сукобу.

Међутим, у неким случајевима објављивање идентитета и препознатљиве слике детета може бити у најбољем интересу детета.

Примера ради, ако је дете ангажовано и учествује у програмима који имају друштвену подршку и жели да буде идентификовано као такво или учествује у неком психосоцијалном програму, па је навођење имена и идентитета детета пожељно за његов развој.

У Закону о јавном информисању пише да се у циљу заштите развоја личности малолетника посебно мора водити рачуна да садржај медија и начин дистрибуције не нашкоде моралном, интелектуалном или социјалном развоју малолетника. Другим речима, нигде се експлицитно не наводи да новинари морају да ставе црни повез преко дететових очију како би сачували његов идентитет.

По Конвенцији о правима детета малишани имају права да се питају о стварима које се њих тичу и имају право на слободно изражавање свог мишљења. Идентитет детета треба да се чува ако је оно угрожено или може бити угрожено, али деца имају право да се њихов глас чује у медијима.

Драгана Бјелица из Удружења новинара Србије каже да новинари треба да извештавају о деци и малишане питају о темама које се њих тичу.

- Деца са правом очекују да се виде у медијима и то не само као жртве или насилници. У тим случајевима новинар је дужан да заштити идентитет детета како оно не би било угрожено. На фотографијама које илуструју такав текст ипак треба избегавати црни повез преко дечјих очију и препорука је да се на таквој фотографији лице детета замагли - каже наша саговорница.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси