Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Миле Луковић учествовао у убиству Славка Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 09. 2014.

Извор: Дневник, Танјуг

Миле Луковић учествовао у убиству Славка Ћурувије

Некадашњи припадник Јединице за специјалне операције Ненад Илић изјавио је јуче пред Вишим судом у Београду да је један од вођа „земунског клана" Миле Луковић (убијен у марту 2003. године), учестовао у убиству новинара и власника „Дневног телеграфа" Славка Ћурувије 11. априла 1999. године.

Илић, који издржава казну од 40 година затвора због убиства Ивана Стамболића 2000. и покушаја убиства Вука Драшковића у Будви исте године, доведен је јуче из затвора да сведочи на суђењу тројици бивших радника београдског центра Државне безбедности због оптужби за помагање у том неуспелом атентату на лидера СПО-а.

Мислећи да сведочи на суђењу за убиство ћурувије (које није ни почело), пошто се двојица окривљених терете у оба поступка, Илић је почео да прича да он нема везе с тим случајем и да не зна много о томе, али да има сазнања да је у томе учествовао Миле Луковић.

Илић је напоменуо и да је о томе разговарао са замеником тужиоца за организовани криминал који води тај случај. На питање да ли прича о случају „Ћурувија", Илић је одговорио потврдно, након чегаје испитивање прекинуто, а њему је указано на то да сведочи у поступку за покушај атентата на Вука Драшковића.

На оптуженичкој клупи због Драшковића су некадашњи шеф београдског центра ДБа Милан Радоњић, начелник одељења у том центру за унутрашњи екстремизам Ратко Ромић који су осумњичени и за учешће у убиству новинара Славка ћурувије 1999, као и бивши начелник за спољни екстремизам Стеван Баста. Суђење је из безбедносних разлога одржано у Окружном затвору у Београду, пошто су Радоњић и Ромић у притвору од 13. јануара ове године због истраге за убиство ћурувије.

О случају „Драшковић", Илић је поновио своје раније тврдње да му је 2003. наложено да лаже и да да изјаву која ће теретити, да би издејствовао повољнији положај за себе, али да је касније променио исказ када је схватио да је изигран. Ромића и Басту је први пут видео и за њих чуо када су они сведочили на његовом суђењу, а за Радоњића је чуо и раније. Илић је додао и да никада није видео фотоалбум са сликама Драшковићеве куће у Будви, за који се окривљени терете да су га сачинили, а потом предали „береткама" у циљу помагања у атентату на Драшковића.

Суђење се наставља 29. септембра. Сва тројица оптужених од почетка процеса негирају да су извршили било које кривично дело, тврдећи да су Драшковића пратили по правилима службе да би се утврдило да ли има услова за постављање прислушних уређаја, као и да документују његов евентуални тајни сусрет с америчким дипломатом. Њима се поново суди пошто је Апелациони суд прошлог лета укинуо првостепену пресуду којом су били осуђени на вишегодишње казне затвора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси