Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Потребно више од 1,3 милиона СТБ уређаја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 09. 2014.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Прво гашење аналогног ТВ сигнала 1. марта следеће године

Потребно више од 1,3 милиона СТБ уређаја

Више од 1,3 милиона домаћинстава у Србији која тренутно телевизијски сигнал примају путем кровне или собне антене мораће најкасније до 1. маја следеће године, а неки и раније, да набаве сет топ бокс (СТБ) уређај или нови ТВ пријемник како би од следеће године могли да наставе да гледају ТВ програм.

 

Министарство трговине, туризма и телекомуникација, наиме, саопштило је да је почео транзициони период у дигитализацији телевизијског сигнала, а прво гашење аналогног сигнала најављено је за 1. март 2015. године. 

Преласком на дигиталну телевизију подразумева се гашење досадашњег аналогног сигнала, тако да ће већина грађана Србије у том тренутку остати без слике на малим екранима уколико немају СТБ пријемник. Домаћинства која користе кабловску телевизију, а којих је нешто више од милион у Србији, неће имати никаквих проблема, односно неће морати да набављају СТБ, већ ће моћи да гледају програм као и до сада.

Из Министарства су поручили да ће се до краја фебруара следеће године у зонама предајника Авала, Чот, Суботица, Сомбор, Кикинда, Вршац, Рудник и Црни врх Јагодина истовремено емитовати аналогни и дигитални ТВ сигнал. У тим зонама аналогни сигнал се гаси 1. марта 2015. године, а до 1. маја 2015. то ће бити учињено и у осталим зонама.

Надлежни су позвали грађане који сигнал примају преко антене да почну да се оријентишу на дигитални пријем. Како је саопштено, сви грађани који примају сигнал преко кровне или собне антене треба да пређу на пријем дигиталног сигнала. За пријем дигиталног ТВ сигнала, уз постојећу или квалитетнију антену, потребан је одговарајући СТБ уређај који се прикључује на постојећи телевизор или поседовање новијег модела телевизора који подржава стандарде ДВБ-Т2 и МПЕГ-4.

Према речима Татјане Матић, државне секретарке у Министарству трговине, телекомуникација и туризма, СТБ уређаји тренутно на тржишту коштају између 40 и 50 евра, али се очекује да ће они моћи ускоро да се купе за 30 евра.

- Ових уређаја већ има на нашем тржишту. Приликом куповине СТБ уређаја или новог телевизора, грађани треба да обрате пажњу на знак Дигитал ТВ, који означава да уређај испуњава све услове за квалитетан пријем дигиталног сигнала које је прописало Министарство трговине, туризма и телекомуникација. Очекујемо да ће у наредних месец дана први телевизори и СТБ уређаји у продавницама бити означени знаком Дигитал ТВ, истиче Матићева за Данас.

Бесплатни сетови за сиромашне

Министарство телекомуникација најавило је и да ће материјално најугроженијим категоријама становништва обезбедити бесплатне СТБ уређаје. „Ова шема моћи ће се реализовати након што Влада донесе уредбу до краја септембра, када ће бити објављени и сви детаљи о томе ко ће и на који начин добити СТБ уређаје. О свему овоме грађани ће бити информисани путем промотивне медијске кампање која је почела 1. септембра“, објашњава Татјана Мати.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси