Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Осуде новог убиства новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 09. 2014.

Извор: РТВ

Осуде новог убиства новинара

Француски председник Франсоа Оланд и британски премијер Дејвид Камерон осудили су данас екстремистичку групу Исламска држава након што је она данас објавила видео погубљења још једног америчког новинара и то одсецањем главе.

 

Оланд је ужаснут тим варварским чином и рекао је да он открива подлу природу Исламске државе.

Према Оландовим речима, покрет џихадиста зна само за терор.

И Камерон је рекао да се ради о гнусном и варварском убиству.

За Исламску државу, Камерон је рекао да та група нема никакву религију и да прети Сиријцима, Ирачанима, Американцима и Британцима и да не прави разлику између муслимана, хришћана нити било какве друге религије.

Камерон је рекао да ће у среду одржати хитан састанак поводом најновијих дешавања и да ће британска влада учинити све да своје грађане заштити од џихадиста, с обзиром да је Исламска држава запретила и да ће убити и једног британског држављанина којег је отела.

Екстремистичка група Исламска држава објавила је видео снимак на којем се види како њен маскирани припадник одсеца главу и другом америчком новинару којег је заробила у Сирији, саопштила је данас приватна група SITE која надгледа терористичке активности.

Бела кућа је саопштила да тек треба да се провери аутентичност снимка, наводи АФП.

SITE је пренела да се на снимку види 31-годишњи Стивен Сотлоф који клечи поред борца ИС наоружаног ножем.

"Уколико се покаже да је снимак аутентичан, ми смо запањени тим бруталним чином", рекла је представница Стејт департмента Џен Псаки.

Бан осудио погубљење америчког новинара

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун рекао је данас да је свет "згрожен" погубљењем још једног америчког новинара Стивена Сотлофа, које су извели џихадисти Исламске државе и снимак објавили на интернету.

"Сви смо згрожени извештајима из Ирака о бруталним убиствима цивила које спроводи Исламска држава, укључујући јучерашњи извештај о бруталном одсецању главе још једном новинару", рекао је Бан, пренела је агенција АФП.

"Оштро осуђујем такве гнусне злочине и одбијам да прихватим да целој заједници могу да прете такви злочини због тога ко су или у шта верују", рекао је генерални секретар УН.

Ситуација у Ираку је "ужасна", истакао је Бан, који је позвао верске лидере "да се подигну за толеранцију, међусобно уважавање и ненасиље".

У августу су џихадисти објавили снимак одсецања главе америчком новинару Џејмсу Фолију.

У најновијем снимку, Сотлоф (31) је у камеру мирним гласом рекао да је жртва одлуке америчког председника Барака Обаме да појача ваздушне ударе против џихадиста у Ираку.

Потом маскирани екстремиста са британским акцентом, врло могуће да је реч о истом мушкарцу који је убио Фолија, ножем одсеца главу Сотлофу.

Сотлоф, искусни новинар добро упућен у историју и културу Блиског истока, ухваћен је пре годину дана када је прешао границу из Турске у Сирију.

У саопштењу Сотлофове породице наведено је да породица тугује и да неће бити "никаквих коментара у јавности током овог тешког периода". 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси