Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Недовољно уређаја за дигиталну ТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 09. 2014.

Извор: Б92

Недовољно уређаја за дигиталну ТВ

Данас је званично почео транзициони период у дигитализацији ТВ сигнала, саопштило Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

До краја фебруара следеће године, у зонама предајника Авала, Чот, Суботица, Сомбор, Кикинда, Вршац, Рудник и Црни Врх Јагодина истовремено ће се емитовати аналогни и дигитални ТВ сигнал. У овим зонама аналогни сигнал се гаси 1. марта 2015. године, а до 1. маја 2015. године то ће бити учињено и у осталим зонама.

Дигитални сигнал тренутно покрива више од 90 одсто становништва Србије и грађани који примају сигнал преко кровне или собне антене требало би да почну да се оријентишу на дигитални пријем, наводе у Министарству. 

Како истичу из Министарва, у наведеном периоду сви грађани који примају сигнал преко кровне или собне антене треба да пређу на пријем дигиталног сигнала. 

За пријем дигиталног ТВ сигнала је потребно да грађани набаве одговарајући СТБ (Set top box) уређај који се прикључује на постојећи телевизор или да имају новији модел телевизора који подржава стандарде ДВБ-Т2 и МПЕГ-4. 

Међутим, понуда дигиталних пријемника у радњама у Србији, за сада, је слаба. Око милион домаћинстава, што је више од 40 одсто домаћинстава у Србији, телевизијски сигнал и даље прима преко земаљске антене. Један СТБ кошта од 30 до преко 100 евра. Такође, број модела телевизора који имају ДВБ-Т2 пријемник је мали и реч је, у већини случајева, о скупим уређајима. 

Док готово све европске земље од почетка дигиталног емитовања користе основни стандард ДВБ-Т, Србија се одлучила за другу генерацију пријемника, ДВБ-Т2. Иако ДВБ-Т2 има одличне техничке карактеристике, на тржишту је мало заступљен. Са друге стране, готово сви нови модели телевизора који се код нас могу купити имају пријемнике ДВБ-Т. 

Ресорно министарство ће материјално најугроженијим категоријама становништва обезбедити бесплатне СТБ уређаје. 

Како се подсећа, Србија је преузела међународну обавезу да процес преласка на дигитално емитовање земаљског ТВ сигнала оконча најкасније до 17. јуна 2015. године. 

Поред квалитетнијег ТВ сигнала, дигитализацијом ће се ослободити фреквенције које ће се користити за боље покривање сигналом мобилне телефоније и бржи мобилни интернет.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси