Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На јесен конкурс за директора Радиотелевизије Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 09. 2014.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

На јесен конкурс за директора Радиотелевизије Србије

Конкурси за генералног директора Радиотелевизије, главног и одговорног уредника, као и за више радијских и телевизијских уредника биће расписани током јесени, односно у наредна два до три месеца, сазнаје Данас од више чланова Управног одбора РТС.

 

Према речима једног од чланова Милана Николића, седница УО јавног сервиса одржаће се наредног уторка, 9. септембра, када ће бити одлучено када ће, колико и за колико места бити расписани конкурси.

„Ускоро ће бити расписани сви конкурси, а на наредној седници УО ћемо видети која је процедура. У сваком случају, поштоваћемо закон приликом конкурса за руководеће позиције јавног сервиса“, напомиње Николић за Данас.

И Жарко Требјешанин као члан УО РТС указује за наш лист да ће сва питања о расписивању конкурса бити разматрана на седници 9. септембра, као да би ускоро требало да буду познати сви детаљи. Он додаје да јавни сервис у наредном периоду очекује и усклађивање Статута и других интерних аката РТС са новим Законом о јавним сервисима.

После изненадне смрти дугогодиш њег директора РТС Александар Тијанића, прошле године УО РТС именовао је Николу Миркова, дотадашњег директора ТВ Београд, за вршиоца дужности генералног директора РТС.

Председник УО РТС Слободан Марковић недавно је подсетио да је још прошле године одлучено да неће бити расписан конкурс за генералног директора јавног сервиса док се не донесе нови закон, јер би било „бесмислено бирати директора по старом закону, а неколико месеци касније бити обавезан да се поступа по новом закону“.

Он је тада рекао и да не верује да ће конкурс за избор новог директора бити расписан ове године. Законом о јавним сервисима прописује се да одлуку о именовању генералног директора, са образложењем, доноси Управни одбор, двотрећинском већином гласова чланова, након спроведеног јавног конкурса.

Мандат генералног директора је пет година и исто лице може бити именовано за генералног директора највише два пута. Међу условима за кандидате за то место прописано је да морају бити „угледни стручњаци из области које су од значаја за обављање послова установе јавног медијског сервиса“, који има пребивалиште у Србији, српско држављанство, високу стручну спрему и десет година искуства на руководећим пословима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси