Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Умро новинар, публициста и политичар Душан Поповић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 09. 2014.

Извор: Бета, Данас

Умро новинар, публициста и политичар Душан Поповић

У Новом Саду данас је у 93. години умро новинар, публициста, дипломата и политичар Душан Поповић.

 

Душан Поповић је завршио елитну мушку гимназију Краљ Александар Први у Београду, а на почетку Другог светског рата се прикључио комунистичкој омладини. Током рата је био партизански илегалац у Војводини.

Након рата је ушао у новинарство, када је 1945. године основао дописништво Танјуга и када је постао дописник "Борбе".

Године 1951. био је дописник "Борбе" из Лондона, а 1953. се враћа у Нови Сад и постаје директор Српског народног позоришта. Крајем 1955. године био је један од кључних иницијатора оснивања Стеријиног позорја, које је утемељено 1956. године.

За генералног директора Радио-телевизије Београд и председника Управног одбора Југословенске радио-телевизије постављен је 1959. године, а наредне године постао је и председник Савеза новинара Југославије.

Потом је био амбасадор Југославије у Шведској и носилац високих функција у Савезу комуниста Југославије.

Био је један од иницијатора оснивања Радио-телевизије Нови Сад, Војвођанске академије наука и уметности и формирања редакције Енциклопедије Војводине, у којој је био и главни уредник.

Поповић је вратио партијску књижицу и повукао се из политичког и јавног живота одмах након што је Милошевић укинуо аутономију Војводине, 1988. године.

Аутор је веома обимног "Летописа о Влаовићима", у три тома, на више од 2.600 страна, у којем кроз причу о субини три значајне војвођанске породице, Поповића, Петровића и Каћанских, осликава не само политичку судбину Војводине током 20. века него и врло отворено, а често и веома оштро, износи своје оцене о многим историјским личностима и водећим политичарима, од краља Александра Карађорђевића до Јосипа Броза Тита.

Душан Поповић ће бити сахрањен у Новом Саду, у уторак у 13 сати.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси