Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Војводина покривена дигиталним сигналом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 09. 2014.

Аутор: Слободан Шорак Извор: РТВ

Војводина покривена дигиталним сигналом

Данас је у Србији и званично почело паралелно емитовање аналогног и дигиталног ТВ сигнала. Грађани који примају ТВ сигнал преко собне или кровне антене, у року од шест месеци, када би аналогни сигнал требало да буде укинут, мораће или да купе модерније телевизоре или конверторе сигнала.

Код грађана који телевизију гледају преко кабловских оператера или на пример, преко Тотал тв-а или преко ИПТВ, не мења се ништа, каже за Радио Нови Сад технички директор ЈП "Емисиона техника и везе" Радиша Петровић прецизирајући да ће грађани који имају антене на крову и телевизоре старијих генерација у догледно време морати да набаве такозвани ДВБ-Т2 конвертор.

"ДВБ-Т2 је стандард за који се Србија определила. Ако немају такав тјунер, грађани ће морати да купе или телевизор, или конвертор са тим стандардом. Тај уређај који зовемо Сет топ бокс служи да примимо дигитални сигнал, да га он 'распакује' и омогући приказивање на старом телевизору који нема такав тјунер", каже Петровић.

Тај конвертор тренутно кошта око 30 евра, али Петровић верује да ће му цена падати како се буде приближавала половина наредне године.

"За шест месеци би требало да буду угашени аналогни предајници. Може се то померити за месец или два, али 17. јун следеће године је датум када ће у читавој Европи, па тако и код нас престати да се штити аналогни сервис", истиче он.

Радиша Петровић каже да ће нешто теже бити покривање планинских делова Србије дигиталним сигналом, али ће зато Војводина и централна Србија бити покривене стопостотно, са више телевизијских програма.

Грађани који користе антене могу детаљније да се информишу, на вебсајту ЈП "Емисиона техника и везе".

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

02.09.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 09:03

Cestitka

Cestitamo svim akterima u ovom dugotrajnom i mukotrpnom poslu i postupku!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси