Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Животна драма ауторке ТВ емисије „Здравац“: Мислила сам да сам здрава...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 09. 2014.

Аутор: Радмила Шуљагић Извор: Блиц

Животна драма ауторке ТВ емисије „Здравац“: Мислила сам да сам здрава...

Пре свега, рак и ја не причамо. Две године је био у мени, а није ми се јавио. То сматрам некултуром - шали се на рачун своје болести Зорка Баковић.

 

Дугогодишња ауторка и уредница емисије о здрављу „Здравац“ на РТВ Војводина, у фебруару је оперисала рак дебелог црева. Али то је, после почетног шока, ипак није пореметило. Ту новинарку, која се свакодневно бави здравственим темама и редовно контролише свој организам, изненадила је крв у столици, коју је приметила у децембру прошле године. Колоноскопија је показала да је реч о тумору.

- А све време сам мислила да сам здрава... - каже Зорка.

Иако се суочила са опаком болешћу, она не скида осмех с лица. Хемотерапијом ће се лечити до половине септембра, када ће поновити све анализе.

- Једном у три недеље идем на интравенску терапију на Институт за онкологију у Сремској Каменици. Кад кренем, обучем најлепшу хаљину, широко се осмехнем, не желим да очајавам и да ме болест савлада - искрена је Зорка.

Терапију добро подноси и није изгубила косу. Да се то десило, тврди да не би носила перику и свима би показала да болест не бира и да имати рак није срамота. Битно је, тврди она, како особа доживљава своју болест.

Када је сазнала за болест, прво се исплакала, а потом обећала да се мора борити. Своје право стање првобитно није говорила породици, али је хемотерапије било немогуће сакрити.

- Стално ми је било мука, спавала сам по 20 сати дневно и рапидно почела да мршам. Син који ретко изражава емоције, прилазио је и грлио ме, знала сам да је и њему тешко. Али, без подршке најближих сада не бих била овде - искрена је Зорка.

 Она напомиње да је у болници била запрапашћена „ниским нивоом свести“ појединих пацијената. Било је жена које годинама нису реаговале на симптоме, а потом су одбијале хемотерапију желећи да се лече лековитим биљем. Зорка сматра да су алтернативне методе у реду, али само као помоћ у основном лечењу, никако као једина терапија.

- Људи ми кажу да сам храбра, али сам заправо задрта. Нећу да дозволим да тумор од 1,5 центиметара утиче на мој комплетан организам. Променила сам начин исхране, избацила шећере и конзервирану храну, не нервирам се око ситница - каже Зорка.

Превенција

Професор доктор Дејан Иванов, абдоминални хирург на Клиници за абдоминалну хирургију Клиничког центра Војводине, каже да тумор дебелог црева има наследну компоненту.

- Потомци би колоноскопију требало да ураде 10 година млађи од година колико је родитељ имао када му је тумор дијагностикован. Не треба јести брзу и масну храну, а лоше је и избегавање житарица - објашњава др Иванов. Он напомиње и да треба бити физички активан и не задржавати пражњење столице јер се тако токсини задржавају и погубно делују на слузницу дебелог црева.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси