Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 08. 2014.

Аутор: Ружица Меворах Извор: Блиц жена

Апел

Прекјуче је, био је то 20. август 2014, у редакцију стигао апел медијима Горана Богуновића, ујака покојне Тијане Јурић (15) из Суботице.

Тијана је отета и убијена у ноћи између 25. и 26. јула, пронађена 7. августа, након хапшења осумњиченог за убиство, и сутрадан сахрањена. Решили смо да објавимо Богуновићев апел јер стојимо иза онога што тврди, а тврди да је драстична деградација новинарске етике кулминирала у извештајима о Тијанином крају.

Богуновић наводи бројне ставке из Кодекса новинара Србије и позива уреднике и новинаре да га поштују: С новинарством је неспојиво објављивање неоснованих оптужби, клевета, гласина, измишљених писама и писама чији аутор није познат или његов идентитет није проверљив. Новинар је, пре свега, одговоран својим читаоцима, слушаоцима и гледаоцима.

Ту одговорност не сме да подреди интересима других, а посебно интересима издавача, владе и других државних органа. Новинар се мора супротставити свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља. Новинару је забрањено да користи непримерене, узнемиравајуће, порнографске и све друге садржаје који могу имати штетан утицај на децу.

Новинар се у прикупљању информација не сме служити изнудом, претњом и прогањањем извора информација. Новинар никада не сме да злоупотреби емоције других људи, њихово незнање или недовољну способност расуђивања. Новинари и уредници нарочито треба да избегавају спекулације и преношење недовољно проверљивих ставова у извештавању о несрећама у којима има страдалих или су тешко погођени материјални и други интереси грађана.

Новинар не треба да настави са постављањем питања, телефонирањем, фотографисањем или снимањем приватног лица пошто је замољен да одустане. Забрањено је да се, ради сензационализма, објављују информације које нису неопходне за разумевање суштине догађаја, а притом могу да доведу до узнемирености како жртава и њихових ближњих, тако и шире јавности. Непоштовање или селективно поштовање Кодекса зарад тиража, читаности или гледаности на првом месту је нељудски, а потом и крајње непрофесионално.

Пошто констатује да нема делотворног начина за санкционисање непоштовања Кодекса, Богуновић каже: „Медији јесу ту да служе као глас народа и, иако народ диктира шта жели да чује и види, на медијима је да одаберу како ће то презентовати.“ У праву је. Лешинарско новинарство није само сеирење над смрћу, оно је смртоносно за професију. Убиће и последњи траг људскости и пристојности у овој нашој некада часној и угледној професији.

Ми који је чувамо имамо право то да кажемо. „Блиц жена“ је живи доказ да тираж није оправдање за објављивање бљувотина. У десет година, колико магазин постоји, увек је био далеко најтиражнији и најчитанији у земљи, а никада није објавио ништа чега би се редакција стидела. 

Ружица Меворах, главна и одговорна уредница

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси