Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Против свиње и против закона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 08. 2009.

Извор: Прес

Против свиње и против закона


Директор РТС-а Александар Тијанић за Прес по први пут о Предлогу закона о информисању



Толико сам љут на власника једног таблоида који, плаћен мафијашким новцем, месецима држи моју слику на насловној страни са измишљеним причама - да бих у бесу написао још строжи закон само да му видим крај. Но, као новинар, немам права да кољем ту свињу за кило меса.

Мислим да је закон нагнут против целокупног новинарства за онолико за колико се таблоидно новинарство одмакло од сваке нормалности. Из тога извлачим закључак да предлагач, српска Влада или део Владе, у немоћи да утиче на српско правосуђе (судије се веома плаше таблоида) да по хитном поступку решава клевету, кривицу и казне за медије које су у служби мафије или група за притисак и линч противника, доводи у питање и медије чија је професионалност неупитна.

Влада јесте кренула од тачне премисе да у делу медија царује нескривени канибализам, да неке новине живе од рекетирања и антирекетирања (откупа од писања). Али, зар неки посланици, тачно се знају њихова имена, усред српског парламента, не рекетирају грађане о којима, без обзира на дневни ред, бесомучно лажу, оптужују без доказа и пресуђују без призива? Јесу ли људи који доносе законе ослобођени закона?!

Предложени закон треба дорадити тако да за поновљене прекршаје казне буду драконске (то је један члан закона), да се онемогући улазак мафијашког капитала (то је други члан закона), да се јасно идентификују власник и одговорно лице (то је трећи члан закона).

Довољно. Али, треба донети закон који забрањује посланицима да на себе преузму улогу таблоида и хонораре које су до сада узимали власници новина. Оно што у досадашњој дебати није добро јесте осећај неугоде многих професионалаца да се изјасне против овакве верзије закона јер им се чини да тиме бране поменуту свињу са почетка текста. Али,закон не треба писати због једног човека; систем мафије је сувише вешт и њега ће заменити други.

Мене више интересује ко је све од новинара писао овај предлог. Верујем да је списак занимљив.

Александар Тијанић(ово је прво и, како наводи директор РТС-а, његово једино јавно реаговање поводом Предлога закона о информисању, о коме ће се 31. августа гласати у Скупштини Србије)


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси